Naslovnica

Kratka priča o Vikinzima

Vikinzi pod Leifom Ericsonom, nasljednikom Erika Crvenog, došli su čak do Sjeverne Amerike te su organizirali ekspedicije prema današnjem području Kanade, Mainea i jugoistočnog Massachusettsa.
09. rujna 2014. u 15:25 0 komentara 4676 prikaza
Vikinzi
Foto: Youtube Screenshot
Pogledajte galeriju 1/5

Viking je naziv koji se odnosi na ratnike i trgovce sa sjevera Europe koji su podrijetlom iz Skandinavije. Pljačkali su obale Britanije, Irske i Europe. Došli su čak do Volge u Rusiji između osmog i jedanaestog stoljeća. Razdoblje između 793. i 1066. godine često se naziva vikinško doba. Viking kao široki pojam označava cjelokupnu populaciju Skandinavije tijekom vikinškog doba.

Vikinzi | Autor : hqdesktop.net Foto: hqdesktop.net

Vikinzi su bili poznati po svojim dugačkim brodovima te su tijekom tri stoljeća osnivali naselja na obalama Europe, Irske, Velike Britanije, Normanije, Shetlanda, Orkneya, Farskih Otoka, Islanda, Grenlanda i Newfoundlanda. Južno su došli do sjeverne Afrike, a istočno čak do Rusije i Konstantinopola. Obično su bili pljačkaši, trgovci ili plaćenici. Vikinzi pod Leifom Ericsonom, nasljednikom Erika Crvenog, došli su čak do Sjeverne Amerike te su organizirali ekspedicije prema današnjem području Kanade, Mainea i jugoistočnog Massachusettsa. Poslije je bilo sve manje vikinških putovanja nakon dolaska kršćanstva u Skandinaviju krajem 10. i 11. stoljeća.

Vikinzi | Autor : blogs.toorakcollege.vic.edu.au Foto: blogs.toorakcollege.vic.edu.au

Riječ viking uvrstila se u engleski jezik s romantičnim konotacijama tijekom 18. stoljeća. Međutim, etimolozi su pronašli korijen riječi kod anglo-francuskih pisaca koji su upotrebljavali pojam „víkingr“ – onaj koji pljačka i pali, u djelu Egila Skallagrimssona. U današnjim skandinavskim jezicima, pojam viking koristi se za ljude koji su išli u vikinškim ekspedicijama, bilo u svrhu pljačkanja ili trgovine. U engleskom i drugim jezicima pojam viking označava Skandinavce vikinškog doba.

Brodovi

Vikinzi | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Postojale su dvije vrlo različite klase vikinških brodova – „drakkar“ (dugačak brod) i „knarr“. Dugački brodovi bili su namijenjeni za rat i istraživanje. Imali su vesla uz jedra kako bi se mogli samostalno kretati kad nije bilo vjetra. To im je davalo brzinu i agilnost. Njihovi brodovi imali su dugačak trup te plitak gaz kako bi mogli što lakše iskrcati vojsku na obalu. S druge strane, brod „knarr“ bio je sporiji trgovački brod s većim teretnim prostorom. Imao je kratak i širok trup te vrlo dubok gaz. Nije imao vesla.

Vikinzi | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Dugačke brodove najviše je koristila skandinavska obrambena flota – Leidang. U Roskildeu postoje sačuvani primjerci pet brodova koji su iskopani iz roskildskog fjorda krajem 1960-ih godina. Tijekom 11. stoljeća brodovi su namjerno potopljeni kako bi blokirali važan prometni kanal radi obrane glavnog grada Danske. Ti brodovi predstavljaju dvije različite klase vikinških brodova – dugački „drakkar“ i trgovački brod „knarr“.

Dio iz izvora

MiddleAges

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.