Naslovnica

Viška bitka 1811. godine

Ove godine navršilo se 210 godina od pomorske bitke kod Visa u kojoj je eskadra ratne mornarice Ujedinjenog Kraljevstva pod zapovjedništvom Williama Hostea porazila združenu francusko-talijansku eskadru kojom je zapovijedao Bernard Dubourdieu.
06. prosinca 2021. u 10:15 0 komentara 839 prikaza
Foto: www.loc.gov

Ove godine navršilo se 210 godina od pomorske bitke kod otoka Visa u kojoj je eskadra ratne mornarice Ujedinjenog Kraljevstva pod zapovjedništvom Williama Hostea porazila združenu francusko-talijansku eskadru kojom je zapovijedao Bernard Dubourdieu.

UVODNIK NOVOGA BROJA Opširno o Viškoj bitki, ali ne o onoj poznatoj iz 1866. godine, već o manje poznatoj iz 1811.

Spomenuta bitka iz 1811. godine je, za razliku od Viške bitke iz 1866. godine relativno nepoznata široj javnosti. Tako je i u mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije, Viškoj bitki iz 1811. godine posvećeno svega nekoliko redaka i to u sklopu povijesti otoka Visa: „...1805. otok je, zajedno sa ostatkom Dalmacije, ušao u sastav Ilirskih provincija na Jadranu; u to je razdoblju bio središte gusarenja i krijumčarenja. Pošto je 1811. u bitki između Hvara i Visa britansko brodovlje porazilo francusko-talijansko brodovlje i zauzelo Vis, Britanci su ondje organizirali svoje pomorsko uporište.“ Citirani ulomak iako relativno kratak ipak može biti svojevrstan uvod, odnosno prikaz općih okvira u kojima se odvijala Viška bitka 1811. godine. Sama bitka se odigrala 13. ožujka 1811. godine i bila je još jedna u nizu mnogobrojnih pomorskih bitaka koje su se tijekom Napoleonskih ratova vodile na gotovo svim morima svijeta. Kao i većina pomorskih bitaka tijekom Napoleonskih ratova, tako je i bitka kod Visa završila britanskom pobjedom te je predstavljala ključni čimbenik u ostvarenju britanske pomorske dominacije na Jadranu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2021.

NOVA KNJIGA Razarači su smatrani nekom vrstom pomoćnih brodova IZ NOVOG BROJA U ratu nema pobjednika IZ NOVOG BROJA Makete kapetana Petkovića
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.