Naslovnica

Makete kapetana Petkovića

Gospodin Dario Petkovića javio se iz Hamburga, gdje je, čitajući „Vojnu povijest“, doznao za naš muzej i ponudio nam donaciju svoje zbirke maketa, najvećim dijelom vezano za mornaricu. Vozio ih je iz Hamburga u Pakrac.
29. studenoga 2021. u 09:42 0 komentara 301 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Iako smo u „Vojnoj povijesti“ već predstavili neke od maketa koje se nalaze u našem izložbenom postavu (VP br. 97, travanj 2019.), danas se ponovno vraćamo vojnom maketarstvu uz jednu zanimljivu priču iz muzeja.

IZ NOVOG BROJA Hrvatsko vijeće obrane (HVO)

Gledajući te sve makete koje su izložene u muzejskim vitrinama, pomislili smo kako nas još nitko nije pitao za maketu broda kojeg, nažalost, još nemamo u muzeju, kao niti jedan dio vezan za mornaricu. I upravo tih dana dobili smo e-mail od gospodina Daria Petkovića koji nam se javio iz Hamburga, gdje je, čitajući „Vojnu povijest“ doznao za naš muzej i ponudio nam donaciju svoje zbirke maketa, najvećim dijelom vezano za mornaricu. I tako je komunikacija krenula te smo doznali da je gospodin Dario kapetan duge plovidbe koji je 1986. godine po završenoj Mornaričkoj vojnog akademiji JNA u Splitu plovio na brodovima bivše Jugoslavenske ratne mornarice i bio zapovjednik patrolnog broda u Puli. Odmah na početku Domovinskog rata stavlja se u službu Hrvatske ratne mornarice, a nakon vojne karijere te, kako sam kaže, znatiželje i želje iz djetinjstva za plovidbom svjetskim morima odlazi na brodove trgovačke mornarice.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2021.

IZ NOVOG BROJA Domovinski rat kroz fotografiju IZ NOVOG BROJA Fragmenti SAO Krajine IZ NOVOG BROJA Iz muzejske knjižnice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.