IZ NOVOG BROJA

Vojničke odore i oprema bivšeg DDR-a u Domovinskom ratu

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
27.03.2023.
u 11:44

Padom Berlinskog zida i ujedinjenjem Njemačke, vojna skladišta ostala su puna opreme DDR-a koja je došla i do naših ratišta

Na početku Domovinskog rata, Hrvatska je osim oružja i streljiva oskudijevala i s raznom vrstom opreme za svoje postrojbe.

To je posebno došlo do izražaja mobilizacijom domobranskih postrojbi diljem Hrvatske. Padom vojarni JNA došlo se do određenog broja oružja, ali problem je bio nedovoljan broj odora za sve mobilizirane pripadnike. Opće je poznato da odore bivše JNA nitko nije htio prihvatiti, ali se ipak ponegdje mogla vidjeti koja košulja, kaciga ili kožni opasač bivše vojske. Na ratištima se tada moglo vidjeti raznih kombinacija opremanja vojnika, a onda su se u rujnu i listopadu na ratištima počele pojavljivati odore i oprema vojnika bivšeg DDR-a (Njemačka Demokratska Republika).

Padom Berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemačke, vojna skladišta nove države ostala su puna opreme istočnog vojnog bloka koja je svoj put pronašla do naših ratišta. Kada su se pojavile na bojišnicama diljem Hrvatske, branitelji baš i nisu bili sretni s njihovim „zastarjelim„ izgledom, ali dolaskom hladnijih dana, odore su se pokazale kao pun pogodak za rovove i razne improvizirane nastambe.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2022.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije