Naslovnica

Novi strateški vojni dokument SAD-a: Suprotstavljanje Kini i Rusiji!

Takozvana "nacionalna obrambena strategija" predstavlja zadnji znak odlučnosti administracije predsjednika Donalda Trumpa da se pozabavi izazovima iz Rusije i Kine, unatoč Trumpovom pozivu na poboljšanje odnosa s Moskvom i Pekingom.
20. siječnja 2018. u 06:12 0 komentara 1311 prikaza
Foto: Reuters

Američka vojska stavila je u središte svoje nove nacionalne obrambene strategije, objavljene u petak, suprotstavljanje Kini i Rusiji, što je zadnji u nizu znakova promjene američkih prioriteta nakon više od petnaest godina fokusiranja na borbu protiv islamskih militanata.

Mitsubishi F-2 Tiha voda brege dere Imperij uzvraća udarac – kako je Japan stvorio vojsku koju zapravo nema?

Strateški dokument, prvi takav od 2014., postavlja prioritete za američko ministarstvo obrane koji bi se trebali odraziti u budućim izdvajanjima za obranu.

Pentagon je verziju tog dokumenta na 11 stranica objavio u petak.

Takozvana "nacionalna obrambena strategija" predstavlja zadnji znak odlučnosti administracije predsjednika Donalda Trumpa da se pozabavi izazovima iz Rusije i Kine, unatoč Trumpovom pozivu na poboljšanje odnosa s Moskvom i Pekingom.

"Sve je jasnije da Kina i Rusija žele oblikovati svijet u skladu sa svojim autokratskim modelom - dobivanjem ovlasti za ulaganje veta na ekonomske, diplomatske i sigurnosne odluke drugih zemalja", navodi se u dokumentu.

Elbridge Colby, zamjenik pomoćnika ministra obrane za razvoj strategije i snaga, rekao je na brifingu za novinare da je Rusija puno drskija od Kine u svom korištenju vojne sile.

NA DANAŠNJI DAN Američki nosač zrakoplova Lexington zaplovio prema Midwayu

U dokumentu se među glavnim prioritetima Pentagona također spominje Sjeverna Koreja i navodi potreba fokusiranja američke raketne obrane protiv prijetnje iz Pjongjanga, koji je osim nuklearnog oružja nagomilao arsenal biološkog, kemijskog i konvencionalnog naoružanja.

Također se navodi da islamski militanti i dalje predstavljaju prijetnju.

AKTUALNO Ruska vojska na granici sa Sjevernom Korejom Putin ESTONSKI ZAPOVJEDNIK 'Rusija je simulirala rat protiv NATO-a u Europi' NAPETOST Moskva optužuje Kijev da priprema novi rat
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.