Naslovnica

Zaboravljena bitka kod Adve

Poraz kod Adve uništio je talijanski plan da ratom prošire svoje posjede na Crvenome moru. Talijanska vojska brojila je više od 5000 ubijenih vojnika, dok je Etiopija brojila više od 7000 vojnika.
27. ožujka 2021. u 12:42 0 komentara 583 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

U današnjim talijanskim školskim udžbenicima gotovo pa se i ne spominje poraz talijanske vojske u Etiopiji, u bitki kod Adve, koja se odigrala 1. ožujka 1896. godine.

U nastojanju proširenja svojega kolonijalnog carstva u Africi, Italija je osvojila Etiopiju 1895. godine. Tijekom Prvoga talijansko-abesinskog rata (1895. – 1896.) u noći s 29. veljače na 1. ožujka talijanska vojska odlučila je napasti domorodačku vojsku koja je bila smještena u slivu rijeke Adve. Talijansku vojsku neuspješno je predvodio Oreste Baratieri, dok je etiopsku vojsku uspješno vodio etiopski car Manelik II. Poraz kod Adve uništio je talijanski plan da ratom prošire svoje posjede na Crvenome moru. Talijanska vojska brojila je više od 5000 ubijenih vojnika, dok je Etiopija brojila više od 7000 vojnika. Nakon pobjede Menelik je odlučio ne protjerati talijansku vojsku iz Etiopije i potpisan je mir u Addis Abebi 26. listopada 1896. kojim je Etiopiji priznata potpuna neovisnost. Ova bitka predstavlja jedan od najtežih poraza u povijesti talijanske vojske.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Suđenje Ivani Orleanskoj IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Portugalska osvajanja Indije i bitka kod Diua IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Girolamo Savonarola i "lomače taštine"
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.