Naslovnica

Zaljev Ormoc - studeni i prosinac 1944.

Zaboravljena pomorska kampanja
13. svibnja 2022. u 08:29 0 komentara 143 prikaza
Foto: Shizuo Fukui, via Wikipedia

Tijekom Drugoga svjetskog rata vođene su na Tihom oceanu brojne pomorske bitke, a potkraj listopada 1944. godine odigrala se u vodama Filipinskog otočja bitka kod Leyte najveća pomorska bitka u povijesti.

IZ NOVOG BROJA I. SS oklopni zbor u bitki za Harkov 1943.

Slijedeći niz pomorskih sukoba u istom području skoro je u potpunosti zaboravljen, jer su u njemu sudjelovali samo manji brodovi poput američkih i japanskih razarača, američkih minolovaca, ali i japanskih podmornica i zrakoplova. Ratni dopisnici uglavnom su se nalazili na većim brodovima, poput nosača zrakoplova, bojnih brodova i krstarica, stoga je taj niz okršaja ostao nepoznat javnosti. Amerikanci su izgubili nekoliko brodova, ali su konačno presjekli japanske opskrbne puteve, čime su zaključene pomorske operacije kod Leyte i omogućeno potpuno osvajanje tog otoka. Zanimljivo je da su manji japanski prateći razarači čak uspjeli potopiti jedan veliki američki flotni razarač; ujedno je bila riječ o posljednjim okršajima između američkih i japanskih površinskih ratnih brodova na Tihom oceanu.

Stanje poslije bitke kod Leyte

Filipinski otok Leyte – dugačak 180 km i širok 65 km, a 1944. godine imao oko 900 000 stanovnika – predstavljao je prvi cilj američkog iskrcavanja pod zapovjedništvom generala Douglasa MacArthura i trebao služiti kao odskočna daska za nastavak operacija od Japanaca okupiranom Filipinskom otočju. Velika pomorska bitka, koja je trajala od 17. do 26. listopada 1944. godine na četiri odvojena poprišta oko Leyte (na sjeveru kod rta Engano, sjeverozapadno u tjesnacu San Bernardino, istočno od Leyte te južno u tjesnacu Surigao), u kojoj je Japan izgubio veći dio svog brodovlja (čak četiri nosača zrakoplova, tri bojna broda, devet krstarica i devet razarača), ipak nije odmah omogućila potpuno osvajanje Leyte.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2022.

IZ NOVOG BROJA Gubitci su ostavili zračne snage sila Osovine iscrpljene - Malta (1940.-1943.) IZ NOVOG BROJA Zašto je Španjolska ostala neutralna u Drugome svjetskom ratu NOVA KNJIGA O ratnom aerodromu na Visu 1944. - 1945. godine
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.