Naslovnica

Započela operacija Gomora - veliko bombardiranje Hamburga

Britanija je izgubila samo dvanaest zrakoplova od 791 zbog novog proturadarskog uređaja pod nazivom "Window".
24. srpnja 2017. u 17:49 4 komentara 1690 prikaza
Foto: Defense Media Network

Na današnji dan 1943. godine britanski bombarderi bombardiraju Hamburg u noćnoj operaciji Gomora, dok ga Amerikanci bombardiraju iz dana u dan tijekom operacije Blitz Week, piše History.

Britanija je netom prije pretrpjela smrt 167 civila nakon njemačkih bombardiranja u srpnju. Međutim, sada se situacija promijenila. Dana 24. srpnja, Britanci su izbacili 2.300 zapaljivih bombi na Hamburg u samo nekoliko sati. Snaga eksplozija je bila jednaka njemačkim eksplozijama u Londonu ali u 5 različitih napada. Poginulo je više od 1.500 njemačkih civila.

Britanija je izgubila samo dvanaest zrakoplova od 791 zbog novog proturadarskog uređaja pod nazivom "Window". Uređaj je izbacio trake aluminijske folije te su tako njemački radari bili zbunjeni. 

Britanski napadi na Hamburg nastavljeni su do studenoga iste godine. Iako je broj izgubljenih zrakoplova rastao, Gomora se pokazala kao vrlo učinkovitom protiv njemačkog morala. Uz 17.000 letova i 9000 eksploziva, ubijeno je oko 30.000 ljudi te je uništeno 280.000 zgrada. Hitler nije htio posjetiti gradove sravnjene sa zemljom.

SUKOBI Šestodnevni rat Izraela i Egipta FELJTON - I. DIO Sovjetski partizani u Drugome svjetskom ratu
  • Udarac-zdesna:

    Koliko je britanskih vojnih zapovjednika i politickih vodja osudjeno zbog ovih zlocina nad civilima? Jednom Paveliću se (s pravom ) spocitava Jasenovac, a tko je odgovoran / osudjen za Hiroshimu i Nagasaki sa dvostruko vecim brojem nevinih zrtava? Ili mali ... prikaži još! žućo vrijedi manje od malog gedže? Ima li tarifa? 5 malih hansova jednako 1 mali nebojša? Nadam se da admin shvaća sarkazam. Što više saznajem o WWII, sve mi se više čini da je jedina razlika izmedju fasista i antifasista cinjenica da su prvi izgubili.

  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Žalosno je da večernji obilježava godišnjicu vojne operacije koja je čisti dokaz genocida