NA DANAŠNJI DAN

Započela operacija Srebrni bajunet

Wikimedia CC
23.10.2017.
u 14:14

Kada je završena bitka, 834 vojnika Sjevernog Vijetnama je poginulo.

Nakon velikog sukoba kod vojarne specijalnih snaga Plei Me 50 kilometara južnije od Pleikua ranije istog mjeseca, 1. konjička divizija pokrenula je operaciju Srebrni bajunet, piše History.

Američke snage, uz južnovijetnamske snage, pokušale su uništiti sjevernovijetnamske snage u provinciji Pleiku u taktičkoj zoni 2. korpusa. Operacija je zaključena u studenome s gotovo tjedan dana teške borbe kada su snage Sjevernog Vijetnama odlučile obraniti bazu u dolini La Drang. To je do tada bila najteža bitka rata. U jednom se sukobu 1. bojna 7. konjičke divizije očajno borila čak tri dana sa sjevernovijetnamskim 33. i 66. postrojbom. Kada je završena bitka, 834 vojnika Sjevernog Vijetnama je poginulo.

Ubrzo je oko petsto vojnika Sjevernog Vijetnama iz zasjede napalo još jednu bojnu 1. konjičke divizije te je poginula gotovo cijela satnija. U operaciji Srebrni Bajunet poginuo je 1771 vojnik, uz 240 vojnika na američkoj strani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije