PRVI SVJETSKI RAT

Završila prva faza njemačke proljetne ofenzive

Nijemci
Foto: www.remembrancetrails-northernfrance.com
05.04.2016.
u 19:55

Do kraja 5. travnja, Ludendorff je opozvao sve napade. Operacijom "Mihael" okupirano je najviše područja od početka rata 1914. godine.

Dana 5. travnja 1918. godine general Erich Ludendorff formalno je završio operaciju "Mihael", prvu fazu konačne njemačke velike ofenzive u Prvome svjetskom ratu, piše History.

Operacija "Mihael", koja je bila nova velika njemačka ofenziva na Zapadu u prošlih godinu dana, započela je 21. ožujka 1918. godine petosatnim bombardiranjem savezničkih položaja na Sommi s više od 9000 topničkih oružja. Britanska je oslabljena 5. armija natjerana u bijeg. Nijemci su žestoko krenuli prema Parizu te ga bombardirali sa stotinjak kilometara udaljenosti. Korišteni su topovi "Debela Berta". Do dana 25. ožujka, prešli su rijeku Sommu te probili savezničke linije. Bez potpore u zalihama i konjici, Nijemci su uskoro prestali napredovati te su ih Saveznici do kraja ožujka zaustavili. Dana 2. travnja, američki general John. J. Pershing poslao je nekoliko tisuća "svježih" američkih postrojbi u rovove kako bi se borili zajedno s Britancima i Francuzima. Taj događaj označava prvo veliko američko slanje vojske u Prvome svjetskom ratu.

Do kraja 5. travnja, Ludendorff je opozvao sve napade. Operacijom "Mihael" okupirano je najviše područja od početka rata 1914. godine. Nijemci su napredovali preko 50 kilometara; nanijeli su Saveznicima oko 200.000 žrtava, zarobili su 70.000 vojnika te više od 1000 savezničkih topova. To ih je veoma skupo koštalo; međutim, Nijemci su pretrpjeli upola manje žrtava nego njihovi suparnici, ali nisu imali svježih rezervi te zaliha.

Amerikanci su itekako pomogli Saveznicima. Ludendorff će pokrenuti još nekoliko sličnih operacija jer su Nijemci ubrzo stavljali "sve na kocku" kako bi napredovali na Zapadnom bojištu.

>>Nijemci ponovno zauzeli Harkov u teškoj i krvavoj bitki

>>Prvi slučajevi smrtonosne španjolske gripe...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije