Naslovnica

Večer prije njegovoga odlaska u Vukovar popili smo piće. To je bio posljednji put da sam ga vidio

Bio je jedan od prvih pripadnika „Šiminih anđela pakla“, jedinice policije za posebne namjene Policijske uprave Slavonski Brod, i jedan od najmlađih u policijskome centru za obuku, i prvi Brođanin koji je poginuo u Vukovaru.
11. listopada 2018. u 10:03 1 komentara 4799 prikaza
Foto: Dogodilose.com

Jedinica policije za posebne namjene Policijske uprave Slavonski Brod, kasnije poznata pod imenom „Šimini anđeli pakla“, skraćeno ŠAP, osnovana je 15. ožujka 1991. godine. Postrojbu su uglavnom činili mladi ljudi koji su sredinom lipnja 1990. godine primljeni u policiju te su prošli uvježbavanje u MUP-ovu centru za obuku u Valbandonu.

IZ NOVOG BROJA Željko Budimir

Iako su doslovno imali rat u svome dvorištu, pripadnici ŠAP-a po zapovijedi su išli braniti cijelu Domovinu i prošli su sva bojišta: istočnoslavonsko i zapadnoslavonsko bojište, južno bojište, akciju „Maslenica“ te akciju „Medački džep“, a neizostavan i velik doprinos ove jedinice bio je i u vojno-redarstvenim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.

Jedan od prvih pripadnika „Šiminih anđela“ i jedan od najmlađih u policijskome centru za obuku, prvi Brođanin koji je poginuo u Vukovaru bio je Željko Kucjenić-Kuca. Željko Kucjenić, mlađe dijete Vlade i Terezije (Reze) Kucjenić, rođen je 2. siječnja 1970. u Đakovu. Osnovnu školu Mata Zvonarević, danas OŠ Blaž Tadijanović, pohađao je u Podvinju, a srednju školu završio je u Slavonskome Brodu. Zdravko Sajfert, Željkov prijatelj iz djetinjstva, prisjetit će se Željka kao veseloga i razigranoga dječaka, ministranta u župi sv. Antuna Padovanskoga, nogometaša NK-a Borac iz Podvinja, danas NK-a Podvinje, folkloraša u KUD-u Podvinje, a potom u FAB-u, folklornomu ansamblu iz Slavonskoga Broda: „Takav je Kuca bio, veseo, društven, u svemu razigran, u svemu prvi, aktivan u crkvenom i društvenom životu. Znali smo izaći s kolegicama iz KUD-a na plesni podij u hotelu i napraviti pravu predstavu, cijela sala gledala bi kako plešemo. Večer prije njegovoga odlaska u Vukovar našli smo se u istom tom hotelu i popili piće, rekao mi je kamo ide, to je bio posljednji put da sam ga vidio.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2018.

IZ NOVOG BROJA Ivan Krajinović Ićo IZ NOVOG BROJA Tomislav Pištelek IZ NOVOG BROJA Darko Cirba
 

 

  • salkanovicreis56@gmail.com:

    Ako nastavak mogu procitati u pisanom obliku koji ce se pojaviti na kiosku,onda mozete lijepo zatvoriti svoju internet verziju.