'Šimini anđeli pakla'

Večer prije njegovoga odlaska u Vukovar popili smo piće. To je bio posljednji put da sam ga vidio

Dogodilose.com
11.10.2018.
u 10:03

Bio je jedan od prvih pripadnika „Šiminih anđela pakla“, jedinice policije za posebne namjene Policijske uprave Slavonski Brod, i jedan od najmlađih u policijskome centru za obuku, i prvi Brođanin koji je poginuo u Vukovaru.

Jedinica policije za posebne namjene Policijske uprave Slavonski Brod, kasnije poznata pod imenom „Šimini anđeli pakla“, skraćeno ŠAP, osnovana je 15. ožujka 1991. godine. Postrojbu su uglavnom činili mladi ljudi koji su sredinom lipnja 1990. godine primljeni u policiju te su prošli uvježbavanje u MUP-ovu centru za obuku u Valbandonu.

Iako su doslovno imali rat u svome dvorištu, pripadnici ŠAP-a po zapovijedi su išli braniti cijelu Domovinu i prošli su sva bojišta: istočnoslavonsko i zapadnoslavonsko bojište, južno bojište, akciju „Maslenica“ te akciju „Medački džep“, a neizostavan i velik doprinos ove jedinice bio je i u vojno-redarstvenim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.

Jedan od prvih pripadnika „Šiminih anđela“ i jedan od najmlađih u policijskome centru za obuku, prvi Brođanin koji je poginuo u Vukovaru bio je Željko Kucjenić-Kuca. Željko Kucjenić, mlađe dijete Vlade i Terezije (Reze) Kucjenić, rođen je 2. siječnja 1970. u Đakovu. Osnovnu školu Mata Zvonarević, danas OŠ Blaž Tadijanović, pohađao je u Podvinju, a srednju školu završio je u Slavonskome Brodu. Zdravko Sajfert, Željkov prijatelj iz djetinjstva, prisjetit će se Željka kao veseloga i razigranoga dječaka, ministranta u župi sv. Antuna Padovanskoga, nogometaša NK-a Borac iz Podvinja, danas NK-a Podvinje, folkloraša u KUD-u Podvinje, a potom u FAB-u, folklornomu ansamblu iz Slavonskoga Broda: „Takav je Kuca bio, veseo, društven, u svemu razigran, u svemu prvi, aktivan u crkvenom i društvenom životu. Znali smo izaći s kolegicama iz KUD-a na plesni podij u hotelu i napraviti pravu predstavu, cijela sala gledala bi kako plešemo. Večer prije njegovoga odlaska u Vukovar našli smo se u istom tom hotelu i popili piće, rekao mi je kamo ide, to je bio posljednji put da sam ga vidio.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2018.


 

 

Komentara 1

SG
salkanovicreis56@gmail.com
12:38 11.10.2018.

Ako nastavak mogu procitati u pisanom obliku koji ce se pojaviti na kiosku,onda mozete lijepo zatvoriti svoju internet verziju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije