IZ NOVOG BROJA

Darko Cirba

https://www.hvidra-sesvete.hr/3-gardijska-brigada-kune/
08.08.2018.
u 07:39

Kada su se ratna zbivanja u Vukovaru već uvelike razbuktala, Darko odlazi na Sajmište, na jednu od najtežih bojišnica u gradu, gdje je 14. studenoga 1991., nakon zarobljavanja, i ubijen. Isti dan ubijen je i Darkov otac Josip, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine.

Oženio se u kolovozu 1991. godine. Poginuo je tri mjeseca kasnije. Darko Cirba. Kada se spomene ime Darka Cirbe suborci s osmijehom pitaju: „To je onaj dečko što je, dok je avion prelijetao iznad njih na putu prema Pustari, vikao: ‘Siđi dolje da se obračunamo šakama’?“ Takva ga se sjećaju.

Srčanoga, vedroga i kako je njegov zapovjednik voda Siniša Miličević istaknuo, momka bez ijedne mrlje, momka koji nije kalkulirao i pitao zašto ga se negdje šalje i zašto mora ići baš on. Isticao se spretnošću i zavidnom tjelesnom spremnošću. Kao veliki emotivac burno bi reagirao na nepravdu ili nešto što mu se učinilo loše, ali jednako tako, vrlo brzo bi se vraćao u svoje vedro i pozitivno raspoloženje po kojemu ga i pamte.  Govoreći o Darku, prijeratni prijatelji reći će kako se radilo o nasmijanom i društvenom mladiću koji se bavio brojnim aktivnostima, od sporta do lova. Amaterski je trenirao boks i karate, dok je tjelesnu kondiciju održavao svakodnevnim trčanjem. Strastveno je pratio sve o borilačkim vještinama, a odmor bi potražio uz Dunav i pecanje. Darko Cirba, mlađi sin Marije rođ. Mijoković i Josipa Cirbe, rodio se 16. veljače 1967. u Vukovaru. Pohađao je Osnovnu školu Drugi kongres KPJ, današnju Osnovnu školu Nikole Andrića, koja se nalazila nedaleko od njihova obiteljskog doma, a potom i srednju građevinsku školu. U obranu domovine Darko Cirba uključio se dragovoljno, u lipnju 1991. godine, kada je pristupio 4. vukovarskoj bojni 3. brigade Zbora narodne garde, koja se formirala na Opatovcu. 

Nakon što je raspoređen u 2. vod, nakon kraće obuke sudjelovao je  u prvim obrambenim akcijama u Borovu naselju i drugim dijelovima Vukovara i okolice, uključujući i akciju početkom rujna 1991. godine u kojoj je zaustavljena kolona oklopnih vozila koja je išla prema Lovasu, a pri kojoj ga je stariji brat Željko vidio posljednji put.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2018.


 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije