IZ NOVOG BROJA

Zrakoplovstvo Nezavisne Države Hrvatske 1941.-1945. u drugome izdanju knjige

Danijel Frka
11.06.2021.
u 09:02

Činjenica je da su se proteklih godina u javnosti pojavili razni dosad nepoznati materijali o Zrakoplovstvu NDH-a, kako dokumentarni tako i fotografski.

Knjiga „Zrakoplovstvo Nezavisne Države Hrvatske 1941. – 1945.“ autora Danijela Frke, Josipa Novaka i Siniše Pogačića izišla je iz tiska u travnju 2021. godine kao najnovije izdanje nakladničke kuće Školska knjiga iz Zagreba.

Dvadesetak godina nakon prvoga izdanja knjige „Zrakoplovstvo Nezavisne Države Hrvatske 1941. – 1945.“, na nagovor mnogih suradnika, entuzijasta i povjesničara, a prvenstveno izdavača Školske knjige, autori su se prihvatili rada na drugome, proširenome i dopunjenome izdanju. Prvo izdanje knjige objavljeno je još 1998. godine u ediciji biblioteke „Krila“ nakladnika P. C. grafičke usluge, Zagreb, a iste godine kod istoga nakladnika objavljen je i separat (tekstualni dodatak) na engleskome jeziku, „Air Force of the Independent State of Croatia 1941-1945“. Potom je knjiga 2000. godine doživjela svoje francusko izdanje, „La force aérienne Croate 1941-1945“, u ediciji Lela Presse – „Historie de l’aviation No10“, Avions/Jets. Pozitivne kritike prvoga izdanja bile su dodatni motiv autorima da nastave sa svojim istraživačkim radom. Osim toga, izdavačka kuća Školska knjiga prepoznala je knjigu kao projekt vrijedan pažnje i uvrstila ga u svoj izdavački program, kao izravan poticaj autorima za početak rada na novome izdanju.

Činjenica je da su se proteklih godina u javnosti pojavili razni dosad nepoznati materijali o Zrakoplovstvu NDH-a, kako dokumentarni tako i fotografski, što se može zahvaliti Hrvatskomu državnom arhivu te nekolicini hrvatskih i inozemnih istraživača koji su objavili više knjiga i publikacija koje obrađuju pojedine dijelove zrakoplovne povijesti u vrijeme postojanja NDH-a.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2021.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije