Naslovnica

Započela je bitka za Normandiju

Saveznici su do kraja kolovoza uspjeli osvojiti široko područje na sjeveru Francuske stavivši pod svoju kontrolu čitavu pokrajinu Bretanju i područje na istoku, do Rouena u Gornjoj Normandiji.
06. lipnja 2021. u 08:59 0 komentara 731 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Operacija „Overlord“ jedna je od najznačajnijih operacija Drugoga svjetskog rata. Započela je 6. lipnja 1944. savezničkim iskrcavanjem na normandijskoj obali. Do kraja operacije, 30. kolovoza 1944., na sjevernoj obali Francuske, u Normandiji, iskrcalo se oko tri milijuna savezničkih vojnika. Njihov cilj bio je otvoriti novu bojišnicu protiv snaga Trećega Reicha.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Puble i "Cinco de Mayo"

U prvome valu na obalama Francuske iskrcalo se 73 000 Amerikanaca, 60 000 Britanaca te 20 000 Kanađana. Vrhovni zapovjednik svih savezničkih postrojbi bio je američki general Dwight D. Eisenhower, dok je kopnenu savezničku postrojbu predvodio britanski general Bernard Montgomery. Za njemačku obranu bio je odgovoran feldmaršal Erwin Rommel.

Bitka za Normandiju započela je iza ponoći 6. lipnja kada je 6. britanska padobranska divizija sletjela sjeveroistočno od Caena. Plaže na kojima su se savezničke snage iskrcavale dobile su kodne nazive Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Prve jedinice koje su jedrilicama došle do obale bile su jedinice lakoga pješaštva 2. oxfordske i buckinghamshirske pukovnije. Nakon toga američki padobranci 82. i 101. divizije sletjeli su na močvarno tlo nedaleko od područja Pas de

Calaisa te tako iznenadili nespremne njemačke snage. Iste noći 1900 zrakoplova počelo je bombardirati njemačke obrambene položaje, a u zoru im se pridružila mornarica. Iako Caen nije zauzet, saveznička vojska bila je vrlo uspješna – Saveznici su iskrcali više od 130 000 ljudi, uz gubitke od 6000 američkih i 4300 britanskih i kanadskih vojnika. Do šestoga dana već se iskrcalo oko 330 000 ljudi, 55 000 vozila i 104 000 tone zaliha.

U početnim danima operacije vremenske prilike bile su toliko loše da su Nijemci vjerovali da invazija nije moguća, pa je Rommel uzeo dopust od nekoliko dana i otišao u Njemačku proslaviti rođendan svoje supruge. U trenutku kada je započela invazija, Rommel nije bio u stožeru pa njemačka obrana nije bila efikasna. Osim toga, nakon što su se Saveznici iskrcali u Normandiji, Nijemci su započeli protuofenzivu s oklopnim napadima kako bi preplavili snage koje su se iskrcale, ali nisu bili uspješni što zbog nedostatka efikasne koordinacije što zbog savezničke superiornosti kako u protutenkovskoj obrani tako i u zraku.

Saveznici su do kraja kolovoza uspjeli osvojiti široko područje na sjeveru Francuske stavivši pod svoju kontrolu čitavu pokrajinu Bretanju i područje na istoku, do Rouena u Gornjoj Normandiji. Oko 40 posto angažiranih njemačkih vojnika poginulo je ili je zarobljeno, a njihove tenkovske i zrakoplovne snage pretrpjele su velike gubitke.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u lipnju 2021.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Proštinska buna IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Prva smrt giljotinom u Francuskoj IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Početak Falklandskoga rata
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.