Naslovnica

Vojnik i cigareta

Za Domovinski rat veže se ime generala Petra Stipetića koji je najvažnije događaje ovjekovječio s cigaretom u ruci
27. srpnja 2022. u 08:12 0 komentara 293 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Odabravši ovu temu za novi broj „Vojne povijesti“, shvatili smo da i cigareta polako odlazi u povijest. Cigareta je po svojim svojstvima rado konzumirana u ratovima jer utjecaj duhana smanjuje stres, opušta, umanjuje osjećaj gladi te je na taj način bio jedan od najboljih prijatelja u borbi.

IZ NOVOG BROJA Zbirka Ivice Bode

Veliku reklamu cigarete su dobile kroz film te ekspanziju doživljava u Drugome svjetskom ratu, najviše zahvaljujući Lucky Strike cigaretama koje su promovirali američki vojnici, a jedna od ikona tog vremena, glumac John Waine, koji je snimio pregršt ratnih filmova, na isti je način promovirao cigaretu. Kad smo se već dotakli Drugoga svjetskog rata, nemoguće je ne spomenuti i britanskog premijera Winstona Churchilla koji je uz podignuta dva prsta bio poznat po gotovo uvijek prisutnoj cigari u rukama. Vijetnamski rat nam je donio kutije cigareta kao statusni simbol zakačene na vojničke kacige i popularizaciju Zippo upaljača iako se on počeo proizvoditi već 30-ih godina prošlog stoljeća te je u Drugome svjetskom ratu tvornica svoju cjelokupnu proizvodnju podredila proizvodnji upaljača za američku vojsku.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2022.

IZ NOVOG BROJA Značke u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Hrvatski gardijski zbor - štit i dika IZ NOVOG BROJA Djeca u Domovinskome ratu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.