Naslovnica

Narodna zaštita u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Jačanjem agresije na RH, mnogi pojedinci i jedinice Narodne zaštite nabavom oružja postaju oružane formacije
24. kolovoza 2022. u 10:11 0 komentara 75 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Za ovaj broj „Vojne povijesti“ odlučili smo predstaviti eksponate vezane za Narodnu zaštitu iz vremena Nezavisne Države Hrvatske kao i onu s početka Domovinskog rata.

IZ NOVOG BROJA Vojnik i cigareta

Iako je u uskoj vezi sa Civilnom zaštitom, taj dio smo pokušali ostaviti po strani kako bi tu temu predstavili u nekom od sljedećih brojeva magazina. Zahvaljujući bogatoj knjižnici muzeja u kojoj se mogu pronaći i originalni primjerci knjiga iz vremena NDH, na sljedećim stranicama predstavljamo vam neke od njih koje se odnose na Narodnu zaštitu kao poluvojnu organizaciju pod zapovjedništvom Ministarstva domobranstva. U to vrijeme, NZ je usklađivala rad vatrogasne, tehničke, kemijske, zdravstvene i veterinarske službe te je nadzirala priprave za evakuaciju, provedbu zamračenja, izgradnju i uređenje skloništa i proizvodnju, uvoz, prodaju i uporabu zaštitnih sredstava.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2022.

IZ NOVOG BROJA Zbirka Ivice Bode IZ NOVOG BROJA Značke u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Hrvatski gardijski zbor - štit i dika
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.