NOVA KNJIGA

Kako se Prvi svjetski rat odrazio na život Zagreba i njegovih ljudi

Foto: Despot Infinitus
Kako se Prvi svjetski rat odrazio na život Zagreba i njegovih ljudi
21.12.2020.
u 12:08
U hrvatskoj historiografiji do kraja 20. i početka 21. stoljeća Veliki rat bio je zanemaren iz niza razloga, prvenstveno političke prirode.
Pogledaj originalni članak

Cilj je ove knjige odgovoriti na postavljena istraživačka pitanja kako se Prvi svjetski rat, nazivan i Veliki rat, odrazio na grad i funkcioniranje grada kao cjeline, kako se odrazio na stanovništvo i koje su posljedice rata vidljive u društvu, gospodarstvu, svakodnevici.

Slobodni i kraljevski glavni grad Zagreb, političko središte hrvatskih zemalja, Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, točnije, političko, gospodarsko i kulturno središte Banske Hrvatske (Kraljevina Hrvatske i Slavonije), bio je u pozadini svih bojišnica te nije bio izravno zahvaćen ratnim djelovanjima. Stoga se rat odrazio na grad i stanovništvo svojim neizravnim posljedicama: mobilizacijama, novačenjima, problemima ratnoga gospodarstva (manjkom radne snage, nestašicama namirnica i potrepština) te mnogobrojnim negativnim, ali i pozitivnim promjenama u društvu, tj. društvenoj strukturi.

U hrvatskoj historiografiji do kraja 20. i početka 21. stoljeća Veliki rat bio je zanemaren iz niza razloga, prvenstveno političke prirode. Naime, 1918. godine, nakon završetka rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije, hrvatske zemlje ujedinile su se s Kraljevinom Srbijom (i Crnom Gorom), dojučerašnjim neprijateljem. Navedena činjenica, uz ratne traume pojedinaca sudionika borbi, ali i civila kojima su još bila živa sjećanja na nestašice, glad i stradavanja, uzrokovala je i manje zanimanje za ratno razdoblje. Do početka Drugoga svjetskog rata objavljivana su sjećanja pojedinaca, dnevnički zapisi i memoari sudionika borbi, od kojih se može spomenuti trilogiju Petra Grgeca “Ratne uspomene” i sjećanja Grge Turkalja.

Tijekom Drugoga svjetskog rata povećalo se zanimanje za vojnu povijest za razdoblje od 1914. do 1918. godine, no nakon 1945. godine Veliki rat ponovno je pao u zaborav. Ideološki, vlast socijalističke Jugoslavije stavila je naglasak na dokumentiranje i istraživanje Drugoga svjetskog rata, koji je za njih imao značenje narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije. Tek 1989. godine Bogdan Krizman objavio je monografiju “Hrvatska u Prvom svjetskom ratu” u kojoj je istražio političku povijest hrvatskih zemalja tijekom rata kroz prizmu saborskih sjednica. Od kraja 90-ih godina 20. stoljeća i početka 21. stoljeća započela su intenzivnija istraživanja razdoblja Prvoga svjetskog rata na području Hrvatske. Tema grada Zagreba od 1914. do 1918. godine bila je neistražena. Objavljena su djela o pojedinim temama, ali sintetski prikaz povijesti grada u ratnome razdoblju nije postojao. Treba spomenuti izložbu “Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu” održanu u Muzeju grada Zagreba od prosinca 2014. do ožujka 2015. godine. Uz izložbu je tiskan i opsežan istoimeni katalog u kojemu su autori obradili različite teme, čime je prikazana jedna zaokruženija slika Zagreba u ratu.

Knjiga “Zagreb 1914. – 1918. Grad i stanovnici u Velikome ratu” sastoji se od dva dijela. Prvi dio knjige, naslovljen “Grad i rat”, sastoji se od poglavlja: “Kako je Zagreb dočekao rat”, “Stanovništvo Zagreba od 1850. do 1914. (1918.) godine”, “Pravno-institucionalni okvir tijekom Prvoga svjetskog rata”, “Zagrepčani i zagrebačke postrojbe u Velikome ratu”, “Uprava slobodnoga i kraljevskoga glavnog grada Zagreba”, “Zagrebačko gospodarstvo tijekom Velikoga rata”, i općeniti je prikaz područja grada i institucija te uprave u ratnim okolnostima. Drugi dio knjige, “Život stanovništva i svakodnevica”, sastoji se od poglavlja “Život u Zagrebu tijekom Velikoga rata”, “Društveni i kulturni život od 1914. do 1918. godine”, “Utjecaj rata na društvenu strukturu”, i prikazuje neizravne posljedice rata na stanovnike grada Zagreba.

Foto: Despot Infinitus

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.