IZ NOVOG BROJA

Kalendari u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
Kalendari u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac
25.03.2024.
u 09:17
Nekada su kalendari, pogotovo kad je vojnik bio na odsluženju vojnog roka, imali veliku važnost za vojnika gdje bi se svaki dan križali datumi - „Đombometar„
Pogledaj originalni članak

Razmišljajući koju vam temu predstaviti u ovom broju, pogled nam je skrenuo na odličan plakat, kalendar iz 1997. godine 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koji smo dobili prije nekoliko dana.

Taj kalendar i ta fotografija dokument su jednog vremena pogotovo kada ga promatramo s ove vremenske distance. Naravno, tu je još i atraktivna fotografija koja ga krasi tako da brojevi sa strane gotovo ni ne dolaze do izražaja. I evo teme za ovaj broj, kalendari. Zavirivši u arhivu, vidjeli smo da smo ih tijekom ovih godina prikupili više desetaka. Neke jako atraktivne, neke manje, ali i oni imaju svoju vrijednost. Nekada su kalendari, pogotovo kad je vojnik bio na odsluženju vojnog roka, imali veliku važnost za vojnika gdje bi se svaki dan križali datumi i jedva čekao zadnji dan da se i zadnji križić precrta preko datuma. Nama je za te džepne kalendare poznat naziv „Đombometar„ a vjerojatno su postojali i drugi nazivi. Zidni kalendari često su krasili urede ili vojne prostorije te na taj način prikazivali pripadnost nekoj grupi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2024.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.