IZ NOVOG BROJA

Jugoslavenski ratni filmski plakat

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
27.12.2023.
u 09:14

Partizanski ratni film javlja se nakon Drugog svjetskog rata kada komunističke vlasti nameću promidžbu antifašističke borbe

Budući da u muzejskoj zbirci posjedujemo velik broj ratnih filmskih plakata, od kojih smo neke objavili u prošlom broju Vojne povijesti s naglaskom na hrvatski ratni film koji je nastao poslije 1991. godine, za ovaj broj odlučili smo predstaviti ratni film iz vremena bivše Jugoslavije koji je bio jedan od vodećih filmskih žanrova tog vremena.

Taj žanr je svima poznatiji kao partizanski ratni film, a javlja se nakon Drugog svjetskog rata kada komunističke vlasti nameću slavljenje i promidžbu antifašističke borbe te se slijedom tih događaja, partizanski film promeće u poseban filmski žanr. Koliko je taj žanr bio uspješan govore nam milijunske brojke gledanosti nekih filmova. Nekoliko desetljeća kasni je taj žanr nadilazi svoj prvotni razlog nastanka i postaje jedan od najvažnijih filmskih žanrova u istočnoj Europi koji se tek početkom 80-ih godina polako „počinje gasiti“.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije