IZ NOVOG BROJA

Peter Braunreuther - strani dragovoljac u Domovinskom ratu

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
29.01.2024.
u 08:49

U prosincu 1991 kupuje kartu u jednom smjeru i dolazi u Zagreb bez pravog cilja kuda dalje.I slučajno završi na novogradiškom bojištu

Petera Braunreuthera, njemačkog dragovoljca iz Domovinskog rata, poznajemo već desetak godina, upoznavši ga u Novoj Gradišci gdje je živio.

Preko njega smo upoznali i druge strane dragovoljce koji su došli braniti Hrvatsku da bi ih nerijetko ratni vihor odveo i u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Peterov poziv za donacijom osobnih predmeta vezano za njegovu vojnu karijeru jako nas je iznenadio jer smo znali da je neke svoje predmete već poklonio u Spomen sobu 121. novogradiške brigade. Kroz prijateljski razgovor, Peter nam je opisao svaki predmet ponaosob, a naravno da smo se najduže zadržali pregledavajući njegov ratni album s oko stotinjak fotografija. Budući da je uvijek volio imati foto aparat uz sebe, nastale su neke od vrlo vrijednih fotografija njegovog ratnog puta. Iako je Peter prvi strani dragovoljac čije smo osobne predmete dobili za naš stalni postav, nadamo se da će se i drugi strani dragovoljci odazvati našem pozivu te pokloniti neki detalj kako bi i ovaj segment obrane Republike Hrvatske trajno bio zabilježen i prezentiran mlađim generacijama.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2024.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije