IZ NOVOG BROJA

Neuspjeh Petoga križarskog rata

Foto: Wikimedia Commons
Neuspjeh Petoga križarskog rata
14.02.2019.
u 07:51
Papa Inocent III. objavio je 1213. bulu „Quia Maior“ kojom je pozvao u križarski rat protiv Saracena. Mnogi čimbenici pokazivali su da se radi o trenutku povoljnomu za rat. Inocent je umro 1216., ali njegov plan nastavio je papa Honorije III.
Pogledaj originalni članak

Godine 1213. papa Inocent III. Objavio je bulu „Quia Maior“ kojom je pozvao u križarski rat protiv Saracena na Istoku. Mnogi čimbenici pokazivali su da se radi o trenutku povoljnomu za rat – Simon de Montfort uživao je u najvećim uspjesima u Languedocu; muslimanska vojska u Španjolskoj poražena je pokraj Las Navasa de Tolose.

Konačno, dogodio se fenomen dječjega križarskog rata, u kojemu je (1212.) sudjelovalo 7000 mladih ljudi iz Francuske i oblasti Rajne, a koji su krenuli osloboditi Sveti grob, iako ih je Crkva obeshrabrivala pretkazujući im neuspjeh i kobnu sudbinu. Taj je rat pokazao snagu narodnoga oduševljenja svetim ratom. Papa je čak i skandalozan obrat Četvrtoga križarskog rata protumačio kao sveti znak – sve snage kršćanskoga svijeta bile su ujedinjene pod njegovim zapovjedništvom. Čak su i nepovoljne okolnosti, kao što su bili neprestani sukobi između Capeta i Plantageneta u Francuskoj, te Welfa i Hohenstaufovaca u Njemačkoj, služili Inocentovim namjerama da ukloni sve suparnike s mjesta zapovjednika križarskoga rata. Njegov poziv na rat propovijedalo je 1300 biskupa okupljenih u Rimu na Četvrtome lateranskom koncilu 1215. godine, a poduzete su i zakonske i upravne mjere o prikupljanju novčanih sredstava za financiranje toga projekta, uključujući proširenje križarskoga oprosta i na one koji su plaćali, a ne samo na one koji su se borili. Na taj su način križ mogle uzeti i žene, koje su ustupale darove i svoje nasljedstvo.

Osim toga, žene su mogle nagovoriti svoje muževe da idu u križarski rat – Jakov iz Vitryja (Jaques de Vitry), kojemu su neki Đenovljani u ime rata zaplijenili konje, propovijedao je, pak, križarski rat njihovim ženama: „Građani su uzeli moje konje, a ja sam njihove žene pretvorio u križare.“ Skupljeni novac čuvao je brat Haimard, templarski rizničar u Parizu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2019.    


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.