IZ NOVOG BROJA

Križarski ratovi: Templarski pogled - Unutarnji neprijatelji i katastrofa 1204. godine

Wikiwand
27.12.2018.
u 07:54

Križari su 12. travnja 1204. napali Konstantinopol i osvojili ga za jedan dan. Stanovništvo toga drevnog i dotad neosvojivoga središta Istočnoga Rimskog Carstva (Bizanta) bilo je masakrirano i opljačkano.

Jedna od kasnijih priča o Rikardu Lavljega Srca tvrdi da je na samrtnoj postelji na šaljiv način ispovjedio svoje najteže poroke, ostavio svoju škrtost cistercitima, svoju ljubav prema raskoši prosjačkim fratrima i svoj ponos templarskim vitezovima. Rikardov suvremenik papa Inocent III., jedan od najistaknutijih papa u dvije tisuće godina dugoj povijesti Katoličke Crkve, zbog istoga grijeha ponosa osuđivao je templare.

Inocent je postao papa 1198. godine u dobi od 37 godina. Bio je sin grofa Segnija i, prema tome, pripadnik patricijske rimske obitelji Scotti, koja je dala nekoliko papa u 11. i 12. stoljeću – Inocentova ujaka papu Klementa III., koji ga je postavio za kardinala 1190. godine, a pape su bili i njegov rođak i prarođak. No, neovisno o tome je li njegovu napretku pomogao element nepotizma, to nije značilo da Inocent nije bio najbolji čovjek za taj položaj. Bio je iznimno inteligentan, pošten, duhovit, velikodušan te svjestan besmislenih događaja i ljudi koji su ga okruživali. Ali istodobno je bio uvjeren da on, kao vrhovni pontifeks i „Kristov namjesnik“ – izraz kojim se prvi poslužio – ima vlast nad cijelim svijetom, a koja je manja od vlasti Boga, ali viša od vlasti čovjeka – onaj tko sudi svima i kojemu nitko ne sudi. Inocent je bio odvjetnik, stručnjak za kanonsko pravo, jedan od prvih u nizu papa-odvjetnika, no pravu nikada nije pristupao ograničeno ni suviše sitničavo.

Vrlo je odlučno promovirao pastoralnu reformu Katoličke Crkve i razjašnjenje njezina učenja kodificiranoga u odredbama Četvrtoga lateranskog koncila 1125. godine. Inzistirao je na pravovjerju jer su se u to doba ispod površne jednoličnosti katoličke vjere sakrivale mnoge struje vjerskoga entuzijazma i razni oblici vjerovanja.  

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2018.    



 

Komentara 1

AI
AimeeDa
10:42 29.12.2018.

Donosim 89 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to++++>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije