Naslovnica

Križarski rat protiv albigenza

Ovaj rat koji je trajao gotovo 40 godina danas je poznat pod nazivom Albigenška križarska vojna (1209. – 1229.). Bio je to križarski pohod u pravome smislu te riječi i zazvao ga je sam papa.
17. siječnja 2019. u 09:26 1 komentara 744 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Drugi veliki sukob među kršćanima, neposredno nakon osvajanja Bizanta (1204.), bio je Albigenški križarski rat, koji je dobio ime prema gradu Albiju na jugozapadu Francuske (pokrajina Languedoc). Godine 1209. vojska sastavljena od približno 30 000 vitezova i pješaka iz sjeverne Europe poput vihora je provalila u Languedoc, brežuljkasto sjeveroistočno podnožje Pireneja u današnjoj rancuskoj.

IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Unutarnji neprijatelji i katastrofa 1204. godine

U ratu što je uslijedio cijeli se kraj našao opustošen, usjevi uništeni, mjesta i gradovi razoreni, a cjelokupno je stanovništvo pogubljeno. To je istrebljenje bilo u tako širokim i jezovitim razmjerima da se može smatrati prvim slučajem „genocida“ u modernoj europskoj  povijesti. Samo je u gradu Beziersu poklano 15 000 muškaraca, žena i djece, a mnogi od njih u samome crkvenom utočištu. Kada je jedan časnik upitao papina izaslanika Arnolda Amalrika kako će razlikovati „heretike“ (katare) od pravovjernih“ (katolika), odgovor je glasio: „Ubijte ih sve! Bog će prepoznati svoje.“ Ovaj citat, koliko god ga često navodili, može biti i izmišljen, no on oslikava fanatični žar i krvožednost počinjenih zvjerstava u ime Boga (točnije Crkve). Isti je papin predstavnik u pismu Inocentu III. u Rim ponosno objavio da „niti jedno godište, spol, ni stalež nisu bili pošteđeni“. 

Nakon Beziersa vojska osvajača pomela je cijeli Languedoc. Pali su Perpignan, Narbonne, Carcassonne, Toulouse. I kuda god su pobjednici prošli, za njima je ostajao trag krvi, smrti i pokolja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 9. siječnja 2019.   

IZ NOVOG BROJA Diplomacija i rat u Palestini 1191.-1192. IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Rikard Lavljega Srca IZ NOVOG BROJA Križarski ratovi: Templarski pogled - Saladin: Alahov mač
 
  • MickieDavis:

    Google sada plaća $ 17000 do $ 22000 mjesečno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam $ 20544 u mom prvom mjesecu od ovog posla. ---->>>> www.WebJob33.Com