IZ NOVOG BROJA

Neuspjeh Petoga križarskog rata

Wikimedia Commons
14.02.2019.
u 07:51

Papa Inocent III. objavio je 1213. bulu „Quia Maior“ kojom je pozvao u križarski rat protiv Saracena. Mnogi čimbenici pokazivali su da se radi o trenutku povoljnomu za rat. Inocent je umro 1216., ali njegov plan nastavio je papa Honorije III.

Godine 1213. papa Inocent III. Objavio je bulu „Quia Maior“ kojom je pozvao u križarski rat protiv Saracena na Istoku. Mnogi čimbenici pokazivali su da se radi o trenutku povoljnomu za rat – Simon de Montfort uživao je u najvećim uspjesima u Languedocu; muslimanska vojska u Španjolskoj poražena je pokraj Las Navasa de Tolose.

Konačno, dogodio se fenomen dječjega križarskog rata, u kojemu je (1212.) sudjelovalo 7000 mladih ljudi iz Francuske i oblasti Rajne, a koji su krenuli osloboditi Sveti grob, iako ih je Crkva obeshrabrivala pretkazujući im neuspjeh i kobnu sudbinu. Taj je rat pokazao snagu narodnoga oduševljenja svetim ratom. Papa je čak i skandalozan obrat Četvrtoga križarskog rata protumačio kao sveti znak – sve snage kršćanskoga svijeta bile su ujedinjene pod njegovim zapovjedništvom. Čak su i nepovoljne okolnosti, kao što su bili neprestani sukobi između Capeta i Plantageneta u Francuskoj, te Welfa i Hohenstaufovaca u Njemačkoj, služili Inocentovim namjerama da ukloni sve suparnike s mjesta zapovjednika križarskoga rata. Njegov poziv na rat propovijedalo je 1300 biskupa okupljenih u Rimu na Četvrtome lateranskom koncilu 1215. godine, a poduzete su i zakonske i upravne mjere o prikupljanju novčanih sredstava za financiranje toga projekta, uključujući proširenje križarskoga oprosta i na one koji su plaćali, a ne samo na one koji su se borili. Na taj su način križ mogle uzeti i žene, koje su ustupale darove i svoje nasljedstvo.

Osim toga, žene su mogle nagovoriti svoje muževe da idu u križarski rat – Jakov iz Vitryja (Jaques de Vitry), kojemu su neki Đenovljani u ime rata zaplijenili konje, propovijedao je, pak, križarski rat njihovim ženama: „Građani su uzeli moje konje, a ja sam njihove žene pretvorio u križare.“ Skupljeni novac čuvao je brat Haimard, templarski rizničar u Parizu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2019.    


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije