IZ NOVOG BROJA

Ukrajina nestaje ili opetovano nastaje, novi poredak međunarodne sigurnosti?

Foto: Wikimedia Commons
Ukrajina nestaje ili opetovano nastaje, novi poredak međunarodne sigurnosti?
07.04.2022.
u 08:43
Tko je sugovornik Vladimira Putina? Prema njegovim postupcima, ukrajinski predsjednik i europski lideri nisu na dostatnoj razini. Svojom razinom smatra američkog predsjednika Joea Bidena. No, što je američki interes?
Pogledaj originalni članak

Na stranicama magazina Vojna povijest dosad su objavljene tri analize o ukrajinskoj krizi. Prva u ožujku 2014., pod naslovom „Poučci ukrajinske krize: Ukrajina kao žrtva „Velike igre“ ili definitivni početak kraja unipolarnosti“, netom nakon što je kriza započela, i druga na prvu obljetnicu krize u ožujku 2015. pod naslovom „Ukrajina između Zapada i Istoka: ili između rata i mira“.

Treća, u veljači 2022. pod naslovom „Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba?“ Nažalost, u naslovima i u sadržaju studija (kolumni) iznesene projekcije ukrajinske krize nastale temeljem uvida u krizu i njezinu početnu transformaciju i karakter sukoba te ekstrahirane uvjerljive indikatore trenda pokazale su se točnima. Prediktivna teza u prvoj analizi ukazivala je da je Ukrajina žrtva u geostrateškoj igri Zapada i Ruske Federacije. Druga je, pak, teza dokazivala da nakon protupravne aneksije Krima Ukrajina kao država koju smo poznavali od tada više ne postoji niti će postojati u predvidivoj budućnosti. Treća je, pak, teza dokazivala da rješenje kompleksne desetljetne ukrajinske krize, kao jednog od središnjih svjetskih žarišta s mogućnošću daljnje eskalacije sukoba ima dva aspekta. Prvi se odnosio na modele rješenja krize.

Prema ekspertnim analizama (38 ukrajinskih i 27 inozemnih) iz istraživanja New Europe Centera, rang-lista izvjesnih scenarija bila jest: „status quo“, zamrznuti sukob i ruska invazija. Drugi se aspekt odnosio na moguću rusku invaziju i izbijanje međudržavnog oružanog sukoba. Argumentirana je iracionalnost rata, konkretno nemogućnost ostvarivanja ruskih strateških ciljeva invazijom na Ukrajinu. Dvostoljetne neopovrgnute zakonitosti socijalnoznanstvene teorije o ratu dokazuju da je rat nastavak politike drugim sredstvima i time, ma kako brutalan i nehuman, instrument racionalne strateške politike.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2022.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.