Naslovnica

Ukrajina nestaje ili opetovano nastaje, novi poredak međunarodne sigurnosti?

Tko je sugovornik Vladimira Putina? Prema njegovim postupcima, ukrajinski predsjednik i europski lideri nisu na dostatnoj razini. Svojom razinom smatra američkog predsjednika Joea Bidena. No, što je američki interes?
07. travnja 2022. u 08:43 0 komentara 187 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Na stranicama magazina Vojna povijest dosad su objavljene tri analize o ukrajinskoj krizi. Prva u ožujku 2014., pod naslovom „Poučci ukrajinske krize: Ukrajina kao žrtva „Velike igre“ ili definitivni početak kraja unipolarnosti“, netom nakon što je kriza započela, i druga na prvu obljetnicu krize u ožujku 2015. pod naslovom „Ukrajina između Zapada i Istoka: ili između rata i mira“.

AKTUALNO Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba?

Treća, u veljači 2022. pod naslovom „Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba?“ Nažalost, u naslovima i u sadržaju studija (kolumni) iznesene projekcije ukrajinske krize nastale temeljem uvida u krizu i njezinu početnu transformaciju i karakter sukoba te ekstrahirane uvjerljive indikatore trenda pokazale su se točnima. Prediktivna teza u prvoj analizi ukazivala je da je Ukrajina žrtva u geostrateškoj igri Zapada i Ruske Federacije. Druga je, pak, teza dokazivala da nakon protupravne aneksije Krima Ukrajina kao država koju smo poznavali od tada više ne postoji niti će postojati u predvidivoj budućnosti. Treća je, pak, teza dokazivala da rješenje kompleksne desetljetne ukrajinske krize, kao jednog od središnjih svjetskih žarišta s mogućnošću daljnje eskalacije sukoba ima dva aspekta. Prvi se odnosio na modele rješenja krize.

Prema ekspertnim analizama (38 ukrajinskih i 27 inozemnih) iz istraživanja New Europe Centera, rang-lista izvjesnih scenarija bila jest: „status quo“, zamrznuti sukob i ruska invazija. Drugi se aspekt odnosio na moguću rusku invaziju i izbijanje međudržavnog oružanog sukoba. Argumentirana je iracionalnost rata, konkretno nemogućnost ostvarivanja ruskih strateških ciljeva invazijom na Ukrajinu. Dvostoljetne neopovrgnute zakonitosti socijalnoznanstvene teorije o ratu dokazuju da je rat nastavak politike drugim sredstvima i time, ma kako brutalan i nehuman, instrument racionalne strateške politike.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2022.

IZ NOVOG BROJA Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba? IZ NOVOG BROJA Afganistanski rat: od strateškog savezništva do strateškog neprijateljstva ili 11. rujan - teroristički akt koji je promijenio svijet IZ NOVOG BROJA Terorizam u Austriji: postaju li "male" europske države mete islamista?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.