Naslovnica

Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba?

Uvjerljivim se čini da je jednogodišnje gomilanje vojnih snaga uz ukrajinsko-rusku granicu iskaz demonstracije sile i diplomacije prisile u geostrateškoj igri Zapada i Rusije. Sila je u toj šahovskoj igri još uvijek samo sredstvo.
07. veljače 2022. u 09:28 0 komentara 271 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Ukrajina ulazi u devetu godinu duboke političke, socijalne i sigurnosne krize, krize suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je još jedan primjer internacionaliziranog unutarnjeg i istodobno internaliziranog međunarodnog sukoba koji Ukrajinu postavlja u poziciju jednog od svjetskih kriznih žarišta.

 

IZ NOVOG BROJA Afganistanski rat: od strateškog savezništva do strateškog neprijateljstva ili 11. rujan - teroristički akt koji je promijenio svijet

Na stranicama magazina „Vojna povijest“ do sada su prikazane dvije analize o ukrajinskoj krizi. Prva u ožujku 2014., pod naslovom „Poučci ukrajinske krize: Ukrajina kao žrtva „Velike igre“ ili definitivni početak kraja unipolarnosti“, netom nakon što je kriza započela, i druga na prvu obljetnicu krize u ožujku 2015. pod naslovom „Ukrajina između Zapada i Istoka: ili između rata i mira“. Nažalost, u naslovima i u sadržaju studija (kolumni) iznesene projekcije ukrajinske krize nastale temeljem uvida u krizu i njezinu početnu transformaciju i karakter sukoba te ekstrahirane uvjerljive indikatore trenda pokazale su se točnima. Ukrajina je i dalje jedno od središnjih svjetskih kriznih žarišta s mogućnošću, kako sugeriraju recentni procesi, daljnje eskalacije sukoba u kojem je prema službenim ukrajinskim, i podacima Ureda Visokog povjerenika za ljudska prava UN-a, ubijeno 14 000 ljudi, dok ih je 30 000 ranjeno.

Osmogodišnja ukrajinska kriza u odnosu na inicijalnu bitno je transformirana. Kriza je započela mirnim prosvjedima ukrajinskih studenata, razočaranih (ne)očekivanom političkom odlukom predsjednika Viktora Janukoviča o suspenziji puta u Europsku uniju u studenome 2013. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.

 

IZ NOVOG BROJA Terorizam u Austriji: postaju li "male" europske države mete islamista? IZ NOVOG BROJA Prekretnica bliskoistočnih procesa i međunarodne sigurnosti: četiri desetljeća Iračko-iranskoga rata IZ NOVOG BROJA Sekuritizacija zdravlja: COVID-19 i izvanredno stanje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.