IZ NOVOG BROJA

Veličanstveni portret monstruma

Foto: titlovi.com
Veličanstveni portret monstruma
30.05.2019.
u 07:58
U filmu „Hitler: Konačni pad“ prikazani su posljednji dani nacističke Njemačke i raspad jedne sulude ideje i njezinih najvjernijih fanatika uz izvrsnu glumu Brune Ganza.
Pogledaj originalni članak

Teško je glumiti utjelovljenje zla. Ovdje pritom ne mislimo na neku fiktivnu verziju vraga, nego na pravoga čovjeka od krvi i mesa koji je postao sinonim za patnju i zlo: na Adolfa Hitlera.

I sami možete zamisliti da je vrlo teško glumiti Hitlera, jer osudit će te ako ga glumiš s previše ljudskosti, ali i ako je naglasak na zlobi toliki da prelazi u karikaturu. Prije malo više od dva mjeseca, točnije 15. veljače ove godine, preminuo je Bruno Ganz, švicarski glumac koji je u filmu „Hitler: Konačni pad“ gledateljima predstavio posljednje dane Adolfa Hitlera s okrutnom izvršnošću. Uloga Hitlera u ovome filmu Ganzu je potpuno zasluženo donijela pohvale cijeloga svijeta i obilježila mu karijeru, tako da smo se odlučili prigodno prisjetiti ovoga odličnog filma u spomen na nedavno preminuloga velikog glumca.

U filmu „Hitler: Konačni pad“ prikazani su posljednji dani nacističke Njemačke i raspad jedne sulude ideje i njezinih najvjernijih fanatika. Dok Crvena armija steže obruč oko Berlina, nacistička vrhuška zajedno s Hitlerom skriva se u bunkeru ispod grada. Iako postaje očito da je poraz neizbježan, oni se odbijaju suočiti s realnošću i žive nacional-socijalizam do posljednje sekunde života. Zanimljivo je da ovaj film ne počinje niti ne staje s Hitlerom, nego je većina događaja prikazana iz kuta Hitlerove mlade tajnice Traudl Junge. Film se zapravo i bazira na dokumentarcu o Traudl Junge „Blind Spot: Hitler’s Secretary“, njezinoj knjizi „Bis zur letzten Stunde“ i knjizi „Der Untergang“ povjesničara Joachima Festa.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. svibnja 2019.       

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.