Naslovnica

Očuvanje sjećanja

Novi je HRT-ov dokumentarac, „Viški memento“, hvalevrijedno ostvarenje koje istražuje kako je otok Vis funkcionirao u vrijeme Drugoga svjetskog rata i propituje kako zadržati sjećanje na preminule vojnike.
03. svibnja 2019. u 07:45 0 komentara 326 prikaza
Foto: HRT

Na premijeri dokumentarca „Viški memento“ krajem veljače zagrebačko kino „Europa“ bilo je prepuno. Možda na prvu ruku neobično s obzirom na to da je riječ o dokumentarcu o hrvatskome otoku Visu u vrijeme Drugoga svjetskog rata, ali opet nekako i očekivano kada vidimo da je film producirao HRT te je pod pokroviteljstvom veleposlanstva Ujedinjenoga Kraljevstva.

IZ NOVOG BROJA Rat je droga

Tom prilikom britanski veleposlanik Andrew Dalgleish izjavio je da je posebno ponosan na ovaj dokumentarac jer produbljuje dobre odnose između Hrvatske i Ujedinjenoga Kraljevstva koji sežu do Drugoga svjetskog rata. Zanimljivo je da je taj dobar odnos vezan za specifično mjesto, a to je otok Vis u Jadranskome moru. Tanja Kanceljak istražuje taj odnos između dviju zemalja, kako i zašto su Britanci završili na jadranskome otoku, uvjete života na otoku te njihov odnos s lokalnom zajednicom i partizanima.

U konačnici se preispituje i jedan vrlo bitan aspekt, a to je očuvanje sjećanja na stradale britanske vojnike te prijenos te tradicije na mlađe generacije. Budući da film prati događaje više-manje kronološki, na početku dokumentarca neke poznate podatke iznose nam Višanin Ante Mratinić i Britanac Peter Bickmore. Takav je usporedni način prepričavanja iskustava više-manje identičan kroz cijelu prvu polovicu filma, ali dobro funkcionira jer se moderne snimke govornika često isprepliću s arhivskim snimkama i fotografijama. Tako odmah na početku saznajemo da je otok Vis nakon kapitulacije Italije u listopadu 1943. godine relativno brzo došao u fokus Saveznika. Nije bio pod okupacijom Nijemaca i na otoku je bilo svega desetak partizana, tako da su Britanci zbog blizine talijanskoj obali iskoristili priliku i zauzeli otok da im posluži kao baza. Peter Bickmore bio je među prvim Britancima koji su došli do otoka kao dio Uprave za specijalne operacije (SOE – „Special Operations Executive“), posebnoga dijela britanske vojske koji se bavio špijunažom i sabotažama. Bickmore prepričava da su iz baze na Visu presretali njemačke ratne brodove koji su prevozili oružje te time činili štetu Hitlerovu ratnom stroju.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2019.       

IZ NOVOG BROJA Inovativno oživljavanje prošlosti IZ NOVOG BROJA Nastavak borbe za slobodnu Škotsku IZ NOVOG BROJA Tragična priča o propaloj uroti
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.