Naslovnica

Inovativno oživljavanje prošlosti

Koristeći najnoviju tehnologiju obrade snimki, jedinstveni dokumentarac Petera Jacksona vraća Prvi svjetski rat u život.
18. veljače 2019. u 10:21 0 komentara 839 prikaza
Foto: www.variety.com

Nedavno je svijet obilježio sto godina od završetka Prvoga svjetskog rata te smo već u listopadu pisali kako je u Britaniji to bila velika tema. Britanci su htjeli obilježiti taj veliki događaj i na velikim ekranima te smo se tada osvrnuli na zanimljivu ekranizaciju njihove kazališne ratne drame „Na kraju puta“ koja se bavi iskustvima vojnika u Prvome svjetskom ratu.

VERDUN "Tragedija verdunske bitke još se osjeća u zraku"

Ovoga puta osvrnut ćemo se na najnoviji dokumentarac koji se bavi istom tematikom i predstavlja zaista jedinstveni doživljaj, koliko god to možda zvučalo neobično za jedan dokumentarac. Još 2015. godine britanski Imperijalni ratni muzej pristupio je Peteru Jacksonu, planetarno popularnomu redatelju trilogije „Gospodar prstenova“, da za stogodišnju obljetnicu napravi dokumentarac o Prvome svjetskom ratu. Dali su mu neograničeni pristup svojemu arhivu i apsolutno odriješene ruke u kreativnome poslu. Jackson je potom za ovaj projekt okupio vrhunski tim restauratora koji su godinama uređivali originalne snimke iz toga razdoblja. Već je to samo po sebi hvalevrijedno, ali oni su onda te snimke uz pomoć najnovije tehnologije kolorirali. Rezultat je apsolutno veličanstven dokumentarac koji prikazuje iskustva vojnika na bojištu toliko realno da je teško povjerovati da su prikazani događaji stari točno sto godina.

Ovo nije još jedan dokumentarac s ogromnom količinom podataka koji se stalno pojavljuju na ekranu, uz dosadnoga naratora koji vam govori još više takvih podataka, niti se fokusira na neke velike događaje ili važne povijesne ličnosti toga doba. Ovaj je dokumentarac oda običnim vojnicima koji su Prvi svjetski rat doživjeli iz prve ruke. Oni koji su ga nekom ludom srećom i preživjeli ispričali su svoja iskustva u intervjuima, i to je iskorišteno za naraciju u ovome filmu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2019.    

PRVI SVJETSKI RAT Verdun i rovovske bitke ORUŽJE Protutenkovske puške Crvene armije IZ NOVOG BROJA Nastavak borbe za slobodnu Škotsku
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.