Naslovnica

Amazonke - boginje rata

Neki vjeruju da su amazonke samo pripovijest iz prošlosti kojom se tješilo iznemogle žene antike.
27. studenoga 2020. u 08:44 0 komentara 1452 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Mit kaže da su bile najmoćnije žene ikada. U drevna vremena govorili su da su pleme neovisnih, moćnih žena koje su se pobunile protiv društva u kojemu dominiraju muškarci. Živjele su u izoliranim mjestima, isključivale muškarce iz svoga društva i ratovale protiv njih.

IZ NOVOG BROJA S-Boote - Završne borbe na Zapadnoj bojišnici (1945.)

Danas ih možemo nazvati prvim ekstremnim feministkinjama. Malo se zna o legendarnim amazonkama, od čega je većina toga preuzeta iz mitova. Otkriveno je samo nekoliko povijesnih činjenica koje dokazuju postojanje i razvoj njihove kulture. Neki vjeruju da su amazonke samo pripovijest iz prošlosti kojom se tješilo iznemogle žene antike. Drugi kažu da je riječ o basni koja pokazuje superiornost muškosti, jer u svakoj bitki između muškaraca i žena muškarci kao da pobjeđuju. Još jedna zanimljivost je da se legenda o amazonkama pojavljuje u mitovima mnogih plemena. Bez obzira na to, istina je da je ova drevna priča zadivila mnoge povjesničare, pisce, filmaše i zaintrigirala um velikoga broja ljudi. Stoga zavirimo u bogatstvo mitova o amazonkama i otkrijmo ima li mjesta pretpostavci o njihovoj povijesnosti.

Kultura amazonki

Mit kaže da su živjele u gradu Temiskira, kraj rijeke Termodont u Maloj Aziji, i da su bile rasa moćnih žena ratnica. Njihovim društvom strogo i isključivo upravljale su žene, što je predstavljalo fascinantnu suprotnost društvu u kojemu su dominirali muškarci u davnim vremenima.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2020. 

IZ NOVOG BROJA Napoleonova egipatska avantura 1798. - 1801. IZ NOVOG BROJA S-Boote - Pomorske aktivnosti i operacija "Neptun" (1944.) IZ NOVOG BROJA Osmanlije - Rasap (1875.-1922.)
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.