IZ NOVOG BROJA

Amazonke - boginje rata

Wikimedia Commons
27.11.2020.
u 08:44

Neki vjeruju da su amazonke samo pripovijest iz prošlosti kojom se tješilo iznemogle žene antike.

Mit kaže da su bile najmoćnije žene ikada. U drevna vremena govorili su da su pleme neovisnih, moćnih žena koje su se pobunile protiv društva u kojemu dominiraju muškarci. Živjele su u izoliranim mjestima, isključivale muškarce iz svoga društva i ratovale protiv njih.

Danas ih možemo nazvati prvim ekstremnim feministkinjama. Malo se zna o legendarnim amazonkama, od čega je većina toga preuzeta iz mitova. Otkriveno je samo nekoliko povijesnih činjenica koje dokazuju postojanje i razvoj njihove kulture. Neki vjeruju da su amazonke samo pripovijest iz prošlosti kojom se tješilo iznemogle žene antike. Drugi kažu da je riječ o basni koja pokazuje superiornost muškosti, jer u svakoj bitki između muškaraca i žena muškarci kao da pobjeđuju. Još jedna zanimljivost je da se legenda o amazonkama pojavljuje u mitovima mnogih plemena. Bez obzira na to, istina je da je ova drevna priča zadivila mnoge povjesničare, pisce, filmaše i zaintrigirala um velikoga broja ljudi. Stoga zavirimo u bogatstvo mitova o amazonkama i otkrijmo ima li mjesta pretpostavci o njihovoj povijesnosti.

Kultura amazonki

Mit kaže da su živjele u gradu Temiskira, kraj rijeke Termodont u Maloj Aziji, i da su bile rasa moćnih žena ratnica. Njihovim društvom strogo i isključivo upravljale su žene, što je predstavljalo fascinantnu suprotnost društvu u kojemu su dominirali muškarci u davnim vremenima.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2020. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije