IZ NOVOG BROJA

S-Boote - Završne borbe na Zapadnoj bojišnici (1945.)

Wikimedia Commons
15.10.2020.
u 10:16

Od 1939. do 1945. godine u „Schnellbootwaffe“ sudjelovalo je 7500 časnika i mornara. Među njima je bilo 149 časnika, 860 dočasnika i 4639 mornara koji su participirali u operacijama na Zapadnoj bojišnici. Gubitci su iznosili 767 mrtvih ili nestalih.

U rujnu 1944. godine 3. i 4. flotila S-Boota, posljednje takve postrojbe stacionirane u Engleskome kanalu, poduzele su povlačenje prema Rotterdamu i IJmuidenu.

Početkom rujna 1944. godine šest flotila S-Boota operiralo je na Zapadnoj bojišnici, dok je od 34 takvih plovila njih 27 bilo operacijski spremno. Operacije su ponovno uslijedile 5. rujna, a riječ je uglavnom o noćnome polaganju mina u zoni oko Cromera, s obzirom na to da je svaki mogući napad na engleske i američke konvoje bio spriječen djelovanjem daleko nadmoćnijega savezničkog zrakoplovstva. Peterson je napokon osobno intervenirao u stožeru Luftwaffe u pokušaju da dobije noćne lovce (zrakoplove) koji bi mu omogućili sigurnost iznad neba u zonama gdje su S-Booti“ trebali izvršiti operacije, no svi dostupni zrakoplovi imali su prioritet za izvođenje akcija zaštite Trećega Reicha.

U to vrijeme Britanske priobalne snage započele su operacije iz Dovera, patrolirajući obalom kod Dunkirka. Nijemci su u tome džepu bili okruženi na kopnu i jedini način da im se dopreme potrepštine bio je onaj morskim putem, koristeći male brodove Kriegsmarine. U nekoliko navrata S-Booti su neuspješno pokušali razbiti britansku blokadu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2020. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije