Naslovnica

Dekapitacija kao (ne)efikasna protuteroristička strategija

Države u odgovoru na terorizam koriste identične metode: likvidacije terorista. To se događa kao samodostatna strategija „ciljanoga ubijanja“ ili kao dio širih tajnih akcija
09. prosinca 2019. u 12:24 0 komentara 199 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Turbulentni odnosi na Bliskome istoku, najnasilnijem i istodobno socijetalno najheterogenijem području na svijetu, opet pokazuju svoju ćud. Proizvodnja kaosa i dalje se nastavlja. U novome slučaju atentatima.

IZ NOVOG BROJA Sudbina kurdske državnosti: od okorjelih terorista do napuštenih strateških saveznika i natrag

Dana 26. listopada 2019. američke specijalne postrojbe „Delta Force“ u pomno planiranoj, obavještajno kvalitetno, pravodobno i točno utemeljenoj te besprijekorno izvedenoj operaciji upali su u skrovište lidera Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija. U ranijem razdoblju, osobito nakon sloma Islamske države 2017. godine, Baghdadi se skrivao u svojem „prirodnom“ okruženju, u pustinjskim dijelovima Sirije i Iraka. No preselio se na drugi kraj Sirije, na sjeverozapad u pokrajinu Idlib, gdje su mu savezništvo i podrška bili upitni.

Ili je njegov „bijeg“ u Idlib bio utemeljen u protuobavještajnoj logici: sakrivao se tamo gdje ga očekivano nitko ne bi pomislio tražiti. Taj obrazac ponašanja nedvosmisleno podsjeća na „protuobavještajni“ obrazac ranijega islamističkog čelnika Osame bin Ladena. U oba slučaja islamistički lideri skrivali su se na „neočekivanim područjima“: Osama bin Laden, primjerice, u zaštićenom kompleksu kilometar i pol od vojne akademije u pakistanskome Abbottabadu.

No Amerikanci su izvukli pouke iz „naučenih lekcija“. Preciznim obavještajnim podatcima locirali su obojicu terorističkih lidera. U operaciji „Koplje Neptuna“ („Neptune Spear“) u svibnju 2011. godine u pakistanskome Abbottabadu ubijen je Osama bin Laden.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2019.    

IZ NOVOG BROJA Iransko-saudijski odnosi: regionalni sigurnosni kompleks put u novi bliskoistočni regionalni ratni kaos? IZ NOVOG BROJA Brexit i Sjeverna Irska: granično pitanje kao okidač obnove sjevernoirskog sukoba? IZ NOVOG BROJA Sedam desetljeća NATO-a
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.