Naslovnica

Hrvatska u mirovnim vojnim misijama: doprinos međunarodnoj sigurnosti ili nacionalni rizik

U predsjedničkoj kampanji postavljeno je pitanje i iz okvira nacionalne (međunarodne) sigurnosti. Riječ je o sudjelovanju RH u međunarodnim mirovnim (vojnim) misijama, konkretno u Afganistanu.
09. siječnja 2020. u 09:44 0 komentara 120 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Predizbornu predsjedničku kampanju 2019. zasigurno je obilježila fantastična i nadasve najpreciznija sociološka analiza hrvatskog društva i funkcionalnosti hrvatske države. Naravno, riječ je o prikazu hrvatske države i hrvatskog društva u korupcionaškom kontekstu, prikazu kroz atipičnu prizmu moćne intelektualne ironije od strane predsjedničkog kandidata Darija Juričana.

IZ NOVOG BROJA Dekapitacija kao (ne)efikasna protuteroristička strategija

Atipične i humoristične perfomanse predsjedničkog kandidata Darija Juričana vjerno su ukazale na surovu hrvatsku suvremenu zbilju. Korupcija je ključno obilježje hrvatske scene. Sustavna politička korupcija s kojom je Hrvatska izraženo suočena nepobitno predstavlja ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Nakon srpsko-jugoslavenske agresije na RH, to je najozbiljnije ugrožavanje nacionalne sigurnosti Hrvatske. Sustavna politička korupcija kao forma patologije demokracije kontinuirano je dominantan oblik upravljanja Hrvatskom, dominantan oblik društvenih odnosa, funkcioniranja gospodarskog sustava, osvajanja vlasti i održavanja na vlasti. Takav model nije rezultirao samo pljačkom hrvatske države i hrvatskog društva, već su nepotizmi, klijentelizmi, kronizmi i prljavo-partikularni interesi i utjecaji i trgovina tim utjecajima doveli do bitnih deficita institucionalnih državnih kapaciteta, uključivo i institucija nacionalne sigurnosti.

Svoju kulminaciju doživljavaju u političkoj, socijalnoj i gospodarskoj agoniji, gotovo apatiji i beznađu što je dovelo/dovodi do disfunkcionalnosti države, disrupcije društva, iseljavanja mladih i obrazovanih i moralnog rasapa, ali i zabrinjavajućih naznaka uporabe različitih tipova nasilja u društvu. Ukupno, sustavna politička korupcija ugrozila je nacionalnu sigurnost Hrvatske, i riječ je o ugrožavanju iz unutarnje okoline.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. siječnja 2020.   

IZ NOVOG BROJA Sudbina kurdske državnosti: od okorjelih terorista do napuštenih strateških saveznika i natrag IZ NOVOG BROJA Iransko-saudijski odnosi: regionalni sigurnosni kompleks put u novi bliskoistočni regionalni ratni kaos? IZ NOVOG BROJA Brexit i Sjeverna Irska: granično pitanje kao okidač obnove sjevernoirskog sukoba?
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.