Naslovnica

Bitka kod Craonne

Napoleonova vojska od 37 000 vojnika porazila je vojsku od 90 000 Prusa pod vodstvom pruskoga feldmaršala Gebharda Leberechta von Blüchera.
31. ožujka 2021. u 09:00 0 komentara 371 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Napoleon je bio puno više od običnoga vojnika. Njegove sposobnosti oduševile su svakoga s kim je došao u kontakt. Dobro je poznavao ljudske strasti koje je podredio jakoj volji za osobnom dominacijom. Napoleon je bio „rođen u ratu“ pa je upravo pomoću njega i konsolidirao svoju vlast. Njegova želja za vlašću nije imala granica te ga je spriječila da se time potpuno zadovolji. Vrlo je uspješno ratovao sve dok koalicija Austrije, Pruske, Rusije, Švedske i Velike Britanije (Rat Šeste koalicije) nije pobijedila Napoleonovu vojsku i otjerala ga na Elbu. Posebno je uspjeha imao u Francuskoj tijekom Rata Šeste koalicije u bitki kod grada Craonne (7. ožujka 1814.). Napoleonova vojska od 37 000 vojnika porazila je vojsku od 90 000 Prusa pod vodstvom pruskoga feldmaršala Gebharda Leberechta von Blüchera. Rat je započeo Napoleon, čija je vojska pokušala otjerati 22 000 Rusa s visoravni Chemin des Dames. Napoleonov plan bio je imobilizirati protivnika, a zatim napasti neprijatelja s bočnih strana. Bila je to posljednja Napoleonova pobjeda. Njemu u čast u Craonneu je 1974. godine postavljen kip koji usredotočeno gleda prema mjestu gdje je održana bitka, odjeven u kaput i s mačem pored struka.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Godišnjica rođenja Frane Krste Frankopana IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Operacija Strijela (Papuk) IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Toma Erdödy i Ali-beg
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.