IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Bitka kod Craonne

Wikimedia Commons
31.03.2021.
u 09:00

Napoleonova vojska od 37 000 vojnika porazila je vojsku od 90 000 Prusa pod vodstvom pruskoga feldmaršala Gebharda Leberechta von Blüchera.

Napoleon je bio puno više od običnoga vojnika. Njegove sposobnosti oduševile su svakoga s kim je došao u kontakt. Dobro je poznavao ljudske strasti koje je podredio jakoj volji za osobnom dominacijom. Napoleon je bio „rođen u ratu“ pa je upravo pomoću njega i konsolidirao svoju vlast. Njegova želja za vlašću nije imala granica te ga je spriječila da se time potpuno zadovolji. Vrlo je uspješno ratovao sve dok koalicija Austrije, Pruske, Rusije, Švedske i Velike Britanije (Rat Šeste koalicije) nije pobijedila Napoleonovu vojsku i otjerala ga na Elbu. Posebno je uspjeha imao u Francuskoj tijekom Rata Šeste koalicije u bitki kod grada Craonne (7. ožujka 1814.). Napoleonova vojska od 37 000 vojnika porazila je vojsku od 90 000 Prusa pod vodstvom pruskoga feldmaršala Gebharda Leberechta von Blüchera. Rat je započeo Napoleon, čija je vojska pokušala otjerati 22 000 Rusa s visoravni Chemin des Dames. Napoleonov plan bio je imobilizirati protivnika, a zatim napasti neprijatelja s bočnih strana. Bila je to posljednja Napoleonova pobjeda. Njemu u čast u Craonneu je 1974. godine postavljen kip koji usredotočeno gleda prema mjestu gdje je održana bitka, odjeven u kaput i s mačem pored struka.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2020.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije