Naslovnica

Operacija Strijela (Papuk)

Na blagdan Sv. Stjepana, 26. prosinca 1991., oslobađanjem Bučja i pobjedom hrvatskih postrojbi okončana je vojno-redarstvena akcija Strijela.
15. prosinca 2020. u 09:28 0 komentara 866 prikaza
Foto: HRT

Na blagdan Sv. Stjepana, 26. prosinca 1991., oslobađanjem Bučja i pobjedom hrvatskih postrojbi okončana je vojno-redarstvena akcija Strijela. Njome su nakon nešto manje od mjesec dana borbi na sjevernome dijelu zapadnoslavonskoga bojišta oslobođeni Voćin i još 23 naselja. Bučje je od samoga početka bilo jedno od glavnih središta srpske oružane pobune na Psunju i u zapadnoj Slavoniji. Ondje su bili smješteni glavni komunikacijski centar, središnji zatvor i glavna skladišta hrane i streljiva te zapovjedništvo. U bijegu pred hrvatskim snagama Srbi su minirali skladište streljiva te su im u pomoć stigli i (jugo)zrakoplovi, no Hrvatska je vojska uspješno nastavila svoje djelovanje. Borbene aktivnosti prestale su 3. siječnja 1992. kada je nastupilo primirje temeljem Sarajevskoga sporazuma i prekid vatre. Operacijom Strijela oslobođeno je 1230 četvornih kilometara zapadne Slavonije i spriječen je naum agresora da odsječe Slavoniju. Pri oslobađanju okupiranoga područja poginula su 184 branitelja, a 595 branitelja bilo je ranjeno.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u prosincu 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rođenje Svetozara Borojevića IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Varne IZ NOVOG BROJA Rođenje Josepha Radetzkoga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.