Naslovnica

Bitka kod Puble i "Cinco de Mayo"

U spomen na taj dan u meksičkoj državi Puebla održava se manifestacija „Cinco de Mayo“ („5. svibnja“) koja slavi meksičku pobjedu 5. svibnja 1862. nad daleko većom i nadmoćnijom francuskom vojnom silom.
24. svibnja 2021. u 09:38 0 komentara 354 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Godine 1862. Meksiko se našao u središtu velike ekonomske i socijalne krize koja je bila posljedica građanskoga rata iz 1859. godine. Zbog toga je Meksiko bio primoran zadužiti se kod Francuske, Engleske i Španjolske, što je dovelo do teške financijske krize.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Jurjevski noćni ustanak

Budući da se dug nije mogao otplatiti, tadašnji meksički predsjednik Benito Juarez, kasnije nazvan „Washingtonom Meksika“, suspendirao je svu isplatu inozemnoga duga i zato je Francuska 5. svibnja 1863. započela bitku kod meksičkoga grada Pueble. Pod zapovjedništvom grofa Lorenceza, francuska vojska napala je Pueblu u jutarnjim satima 5. svibnja 1863. godine. Francuski grof vjerovao je da će se stanovnici Pueble predatibez borbe pa je naredio izravan napad na grad. Francuska vojska usredotočila se na najjači dio obrane, na brdo iznad grada gdje se nalazila tvrđava Guadalupe, no takav napad pokazao se kao velika pogreška. Grof Lorencez preselio je svoje topništvo na položaje i oko podneva je počelo granatiranje meksičkih obrambenih položaja.

Francusko pješaštvo neuspješno je napadalo Meksikance koji su hrabro držali svoje borbene linije i uspješno branili utvrde, što je natjeralo francusku vojsku na povlačenje. Tada je meksička vojska pod vodstvom generala Ignacija Zaragoze napala francuske snage te porazila francusku vojsku.

U spomen na taj dan u meksičkoj državi Puebla održava se manifestacija „Cinco de Mayo“ („5. svibnja“) koja slavi meksičku pobjedu 5. svibnja 1862. nad daleko većom i nadmoćnijom francuskom vojnom silom. Dvije tisuće navrat-nanos skupljenih, oskudno opremljenih, ali lojalnih ljudi, mnogi od njih domorodačkoga, indijanskoga ili mješovitoga podrijetla, protiv šest tisuća dobro naoružanih i opskrbljenih francuskih vojnika. Većina izvora podsjeća da je bitka za Pueblu bila važna iz dvaju razloga. Prvi, Meksikanci su, oružano inferiorniji i brojčano puno slabiji, zadali poraz francuskoj vojsci koja poraz nije bila okusila punih 50 godina. Drugi, bio je to posljednji put da je vojska s jednoga kontinenta upala na teritorij Amerike.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u svibnju 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Proštinska buna IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Prva smrt giljotinom u Francuskoj IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Početak Falklandskoga rata
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.