Naslovnica

Jurjevski noćni ustanak

Ustanak je započeo u estonskoj sjevernoj pokrajini Harria i na otoku Saaremaa, gdje su seljaci odbacivali nametnuto im kršćanstvo i počeli ubijati svakoga tko je govorio njemački.
29. travnja 2021. u 07:49 0 komentara 182 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Nakon što su njemački i danski križari u 13. stoljeću osvojili Estoniju, stanovništvu su nametnuli poreze, uveli feudalni poredak i započeli s prisilnom kristijanizacijom.

Ustanak je započeo u estonskoj sjevernoj pokrajini Harria i na otoku Saaremaa, gdje su seljaci odbacivali nametnuto im kršćanstvo i počeli ubijati svakoga tko je govorio njemački. U svome bijesu ustanici su spalili cistercitsku opatiju Padise i masakrirali 28 redovnika. Nakon početnoga uspjeha, na Jurjevo, 23. travnja 1343., Estonci su među sobom izabrali četvoricu kraljeva koji su zajedno s pobunjeničkom vojskom od 10 tisuća muškaraca krenuli u opsadu današnjega Tallinna. Buna je ubrzo ugušena, a Estonija je potpala pod stoljetnu dansku vlast. Ironično, današnji glavni grad Estonije, Tallinn, na estonskome jeziku znači „danski dvorac“. U spomen na taj događaj tradicionalno se svake godine održava štafetna utrka sv. Jurja od pet članova u kojoj sudjeluju tri muškarca i dvije žene.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u travnju 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Sjedinjene Američke Države objavljuju rat Austro-Ugarskoj IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Rođenje Svetozara Borojevića IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pad Berlinskoga zida

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.