IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Proštinska buna

Narod.hr
27.04.2021.
u 07:49

Na Proštini, kraju malih raštrkanih sela jugoistočne Istre, početkom veljače 1921. godine, zbog zabrane uporabe hrvatskih nacionalnih obilježja i hrvatskoga jezika, pružen je otpor talijanskim fašistima.

Na Proštini, kraju malih raštrkanih sela jugoistočne Istre, početkom veljače 1921. godine, zbog zabrane uporabe hrvatskih nacionalnih obilježja i hrvatskoga jezika, pružen je otpor talijanskim fašistima.

Proštinska buna izbila je protiv nasilja talijanskih skvadrista, dobrovoljnih fašističkih odreda, koji su dolazili iz Marčane, upadali u mirna sela i maltretirali seosko stanovništvo. Kao odgovor na teror koji su talijanski fašisti provodili nad seljacima i radnicima u Proštini, u Raklju je izbila pobuna koju je vodio dr. Ante Ciliga. Buna je trajala do 5. travnja 1921., a otpor četiristotinjak slabo oružanih seljaka slomljen je tek nakon što je talijanskim fašistima u pomoć pritekla redovna talijanska vojska. U sukobu su poginula tri mještana proštinskih sela. Protiv dvanaestorice seljaka pokrenut je kazneni postupak, ali odlukom talijanske vlade oslobođeni su daljnjega sudskog progona. Borba u Proštini bila je, uz labinski, prvi antifašistički oružani ustanak u Europi.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u travnju 2020.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije