Naslovnica

Bitka kod Ramilliesa - "annus mirabilis" antifrancuskog saveza u Ratu za španjolsko nasljeđe

Francuzi su nakon poraza kod Ramilliesa brojali između 15 do 20 000 mrtvih, ranjenih i zarobljenih, što je katastrofalan ishod za bilo koju vojsku, a osobito onu od 60 000 vojnika. Marlborough je imao 3 do 4 000 ranjenih i mrtvih, što je i dalje bila visoka cijena pobjede.
13. prosinca 2021. u 08:51 0 komentara 352 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Rat za španjolsko nasljeđe (1701. – 1714.) do godine 1706. vođen je uz promjenjivu ratnu sreću, no ona je uglavnom na bojnim poljima naginala na stranu saveznički snaga Habsburške Monarhije, Engleske i Nizozemske, predvođenima princom Eugenom Savojskim i Johnom Churchillom, vojvodom od Marlborougha.

IZ NOVOG BROJA Bitka kod Dettingena 1743. godine - posljednji engleski kralj na bojnome polju

Eugen je uspješno obranio carske položaje u sjevernoj Italij tijekom borbi 1701. i 1702., a potom su dva generala zajedničkim snagama potukli franko-bavarsku vojsku kod Blenheima (njem. Blindheim ili Höchstadt) 13. kolovoza 1704. godine. Bitka je bila ključna za zaustavljanje agresivne francuske ekspanzije preko Dunava, koja je prijetila i samom Beču i gotovo posve, barem privremeno, izbacila iz igre bavarskog izbornika Maxa Emanuela, koji je morao napustiti vlastiti elektorat. Međutim, Francuska je nastavila prijetiti Italiji i Nizozemskoj, pa su Eugen i Marlborough tijekom 1705 – 1706. morali, svaki na svojem bojištu, nastaviti teško ogledanje s vojskom Luja XIV., koju ni u kojem trenutku nije valjalo podcijeniti.

Dok je Eugen vodio tešku borbu u Italiji, u Nizozemskoj je Marlborough u srpnju 1705. probio francusku obrambenu crtu kod Brabanta, dok su savezničke snage u Španjolskoj izvršile hrabar napad na Barcelonu 14. listopada. Veliki broj katalonskih gradova priznao je Karla III., habsburškog pretendenta na španjolsko prijestolje, za kralja. Luj je već iste godine nudio mir, no London i Beč nisu htjeli pregovarati o bilo kakvoj podjeli nasljeđa ako Francuzi ne priznaju Karla za španskog kralja (Nema mira bez Španjolske).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2021.

IZ NOVOG BROJA Bitka kod Gaugamele - slom Perzijskoga Carstva IZ NOVOG BROJA Ivana Orleanska - Francuska heroina IZ NOVOG BROJA Asasini - najubojiti srednjovjekovni atentatori
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.