Naslovnica

Pretisak kultne Praunspergerove knjige

Monografija Milana Praunspergera „Oružje starih Hrvata“ objavljena je prvi puta u Zagrebu u izdanju Matice Hrvatske 1943. godine.
17. kolovoza 2020. u 07:10 0 komentara 387 prikaza
Foto: Dominović

Monografija Milana Praunspergera „Oružje starih Hrvata“ objavljena je prvi puta u Zagrebu u izdanju Matice Hrvatske 1943. godine. Zbog teme, koja je u hrvatskoj historiografiji manje obrađivana, i danas predstavlja relevantnu stručnu literaturu.

IZ NOVOG BROJA Sablje časnika Austrougarske ratne mornarice

Milan Praunsperger (Samobor, 1881. – Zagreb, 1960.) bio je veliki poznavalac starog oružja i vlasnik velike zbirke starog oružja koja se danas nalazi u Hrvatskom povijesnom muzeju. Impozantna zbirka namijenjena je, prema želji autora, Hrvatskom vojnom muzeju kad se oformi. U pisanju monografije Praunsperger je koristio tada dostupnu građu posvećenu temi starog oružja. Sam ističe kako je proučavanje starog oružja počeo sistematski istraživati tek početkom 19. stoljeća, a njegova, kako sam tvrdi, rasprava sigurno je veliki doprinos toj temi.

U knjizi autor donosi preglednu sliku oružja starih Hrvata koji su imali vrlo značajno mjesto u europskoj vojnoj povijesti. U prvom dijelu knjige donosi opći pregled starog oružja opisujući pojave oružja, tehnike i materijale izrade. U nastavku knjige Praunsperger se bavi oružjem kojim su se koristili Hrvati od srednjega vijeka pa nadalje. Na vrlo zanimljiv, znanstveno utemeljen način, autor opisuje vrste oružja, način izrade kao i načine primjene. Na kraju svakog poglavlja donosi bilješke iz kojih je vidljivo da je koristio najbolju relevantnu europsku literaturu i izvore svoga vremena.

U poglavlju „Oružje Hrvata u 16. i 17. stoljeću“ iscrpno analizira hrvatsko oružje i hrvatskog vojnika, a svoje analize potkrepljuje izvrsnim crtežima, grafikama i slikama. Pored oružja odlično je opisana i bojna oprema. U nastavku knjige, Praunsperger opisuje razvoj vatrenog oružja do kraja 19. stoljeća. Knjigu posebno zanimljivom čine poglavlja iz hrvatske vojne povijesti kao i izbor hrvatskih narodnih pjesama junačke i vojne tematike.

Monografija „Oružje starih Hrvata“ izuzetno je važna za hrvatsku vojnu i ratnu povijest jer na stručan način prezentira vrlo interesantnu i značajnu povijest razvoja oružja Hrvata i hrvatsko vojno umijeće stavlja na zaslužno mjesto u kontekstu europske vojne povijesti. Djelo je namijenjeno svima onima koji se bave vojnom poviješću kao i narodnom tradicijom temeljenoj na vojnoj baštini. Također, knjiga je namijenjena i široj čitalačkoj publici upravo poradi interesantnog izričaja i vrlo uspješnih ilustracija. Interes za ovo djelo je velik jer još i danas hrvatskoj historiografiji kao i čitalačkoj publici nedostaju knjige slične tematike.

Iz recenzija Dinka Čuture i Vladimira Sokola

 | Autor : Dominović Foto: Dominović

DRUGI SVJETSKI RAT - Oružja Protuoklopne puške - Tajna borba tenka i protuoklopnog oružja DRUGI SVJETSKI RAT - Oružja Njemački vojnik - bacač plamena NAORUŽANJE "Đon bul, bezduh i pesnica"

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.