Naslovnica

Bitka na Lechu (kod Raina), 15. travnja 1632.: švedska pobjeda i smrt generala Katoličke lige grofa Tillyja

Fatalni hitac iz arkebuze koji je pogodio Tillyja u bedro raznio mu je kost te je general umro od infekcije 15 dana kasnije, 30. travnja, u svojoj 73. godini.
08. svibnja 2021. u 12:11 0 komentara 249 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Bitka na Lechu ili bitka kod Raina vođena je 15. travnja 1632. godine u sklopu Tridesetogodišnjeg rata. Snage koje su sudjelovale u ovom sukobu bile su 40 000 švedskih vojnika pod kraljem Gustavom Adolfom i 25 000 vojnika Katoličke lige pod zapovjedništvom Johana Tserclaesa, grofa od Tillyja.

ZANIMLJIVOST Bitka kod Rheinfeldena 3. ožujka 1638. i oružje nazvano po njoj

Bio je to drugi susret dvojice glasovitih generala. Prigodom prvog okršaja, bitke kod Breitenfelda, Tilly je zabilježio prvi neuspjeh u svojoj dugoj i uspješnoj karijeri. Kao i kod Breitenfelda, Tilly je izgubio kad je Gustav pod zaštitom svog nadmoćnog topništva uspio prijeći rijeku Lech i tako upasti u Bavarsku.

Gustav je tijekom noći prije bitke dao izgraditi pontonski most preko Lecha u blizini grada Rain, a ujutro je preko rijeke poslao tristo finskih hakkapeliitta (konjica). Hakkapeliitti su iskopali redute za topničke baterije koje su imale zadaću zaštitili ostatak švedske voske pri prijelazu rijeke. Čim je njegova vojska prešla rijeku, Gustav je izvršio uspješan napad na Tillyeve snage koje su se nalazile na povišenom terenu. Tilly je već početkom bitke pogođen u nogu te iznesen iz borbe; njegov drugi zapovjednik, Johann von Aldringen, također je napustio bitku onesviješten i s frakturom lubanje nekoliko minuta kasnije. Maximilian I, knez izbornik Bavarske, naredio je hitno povlačenje kako bi spasio vojsku koja je sada bila bez vođe, ostavljajući većinu prtljage i topništva Katoličke liga na terenu. Sama vojska je izbjegla uništenje samo zbog oluje i jakog vjetra koji su blokirali ceste naredne noći.

Fatalni hitac iz arkebuze koji je pogodio Tillyja u bedro raznio mu je kost te je general umro od infekcije 15 dana kasnije, 30. travnja, u svojoj 73. godini. Munjevito napredovanje švedskog kralja zaustavljeno je njegovom pogibijom krajem iste godine, u bitci kod Lützena, 6. studenoga 1632. godine.

Ilustracija: Finska konjica (Hakkapeliitta) u bitci na Lechu, 1632. Matthias Merian, Danckerts Historis, 1642.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

DRUGI SVJETSKI RAT Iz Beograda u eter otišla "Lili Marleen" WW1 PRVI SVJETSKI RAT Osam zanimljivosti o Prvome svjetskom ratu iz britanskog kuta koje vjerojatno niste znali Monopol ČINJENICE Deset zanimljivosti o Drugome svjetskom ratu koje niste znali
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.