IZ NOVOG BROJA

Bitka za Atlantik

Wikimedia Commons
16.08.2022.
u 09:16

Pobjeda spasa za Europu i svijet

Bitka za Atlantik predstavlja najdužu neprekinutu kampanju Drugoga svjetskoga rata – iako ju neki smatraju serijom pomorskih kampanja i ofenziva – započetu 1939., a dovršenu porazom Njemačke 1945. godine.

Vrhunac te bitke odigravao se od sredine 1940. do kraja 1943. godine. Bitka za Atlantik uključivala je podmornice i ratne brodove njemačke ratne mornarice (Kriegsmarine) protiv savezničkih konvoja. Konvoje trgovačkih brodova, koji su plovili uglavnom iz Sjeverne Amerike i Južnog Atlantika prema Velikoj Britaniji i Sovjetskom Savezu, najvećim dijelom su štitili brodovi britanske i kanadske mornarice i njihove zračne snage. Od 13. rujna 1941. godine spomenutim snagama pridružili su se brodovi i zrakoplovi Sjedinjenih Država. Nijemcima su se priključile podmornice talijanske kraljevske mornarice (Regia Marina) nakon što je Italija ušla u rat 10. lipnja 1940. godine.

Kao nacija s prekomorskim carstvom, Ujedinjeno Kraljevstvo je uvelike ovisilo o uvezenim dobrima za svoju zemlju. Britanija je trebala više nego milijun tona uvezenoga materijala svakoga tjedna kako bi bila u stanju preživjeti i nastaviti borbu. U svojoj osnovi, Bitka za Atlantik predstavlja rat za opskrbne linije: Saveznici su pokušavali u dovoljnoj mjeri opskrbjeti Britaniju, a sile Osovine presjeći te komunikacije.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije