IZ NOVOG BROJA

Džep kod Čerkasija u Ukrajini

Wikipedija
20.07.2022.
u 08:30

U veljači 1944. u sovjetskom obruču našlo se 75 000 njemačkih vojnika

U drugoj polovici 1943. godine Sovjeti su prešli u ofenzivu duž cijele istočne bojišnice s težištem na jugu. Kako se godina bližila koncu, Crvena armija je oslobodila tiuće četvornih kilometara okupiranog teritorija.

Waffen-SS divizije 'Wiking', 'Das Reich' i 'Totenkopf' sudjelovale su u obrani Harkova, gdje su zabilježile lokalne uspjehe, ali grad 22. kolovoza 1943. godine dolazi pod sovjetski nadzor. U studenome iste godine najelitnija divizija Waffen-SS-a 'Leibstandarte' povučena je iz Italije i vraćena na istočnu bojišnicu. Sudjelovala je u borbama oko Kijeva koji je 7. studenog 1943. godine ponovno u ruskim rukama. Na Božić iste godine Sovjeti obnavljaju napredovanje prema Zapadu. Osmog siječnja 1944. godine oslobađaju Kirovgrad, no njemačke snage uspijevaju zadržati jake obrambene položaje u okolici grada. Obranu je činilo 11 njemačkih divizija, uključujući SS-Panzergrenadier Division 'Wiking' (SS oklopno-grenadirsku diviziju 'Wiking') i SS Sturmbrigade 'Wallonien' (SS jurišnu brigadu 'Wallonien').

Nakon što su se Walonci pokazali u protupartizanskoj borbi u Rusiji, Reichführer Heinrich Himmler u lipnju 1943. godine počinje s njihovim novačenjem u redove Waffen-SS, a njihova postrojba dobija službenu designaciju SS-Sturmbrigade 'Wallonien.' Ta postrojba borila se zatim u sastavu 5. SS-Panzer Division 'Wiking', koja je svoj status oklopne divizije stekla u veljači 1944. godine, tijekom i nakon borbi kod Čerkasija.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije