Naslovnica

Bojni brod Tirpitz

Dok se o bojnom brodu Bismarck opširno pisalo, njegov blizanac Tirpitz bio je u literaturi pomalo zapostavljen
22. rujna 2022. u 08:20 0 komentara 123 prikaza
Foto: Okrety Wojenne

Bojni brod Tirpitz bio je prvi njemački ratni brod koji je dobio ime poznatog admirala Alfreda (von) Tirpitza, rođenog 19. ožujka 1849. godine u Küstrinu (današnjem poljskom Kostrzynu). Stupio je 1869. godine u prusku mornaricu, a 22. rujna iste godine dobio čin poručnika korvete (Leutnant zur See). Poslije udruživanja njemačkih država u njemačko carstvo prešao je u sastav Carske mornarice i 1891./92. godine, u činu kapetana bojnog broda (Kapitän zur See) bio načelnik stožera u zapovjedništvu ratne mornarice.

IZ NOVOG BROJA Bitka za Atlantik

Promaknut je u čin kontraadmirala 1895. godine, a u lipnju 1897. godine postao je državni tajnik Carskog mornaričkog ureda (Reichsmarineamt), de facto ministar mornarice. Promaknut je potkraj 1899. godine u čin viceadmirala, a u međuvremenu je zajedno s carem Wilhelmom II. pokrenuo razvoj njemačke Carske mornarice od male obalne flote u veliku ratnu flotu. Promaknut je 1903. godine u čin admirala, a 1911. u čin admirala flote (Grossadmiral). Nastojao je učiniti njemačku flotu tako snažnom, da bi napad na nju predstavljao prevelik rizik za protivnika (pojam Risiko-Flotte), ali učinak je bio potpuno suprotan i doveo do sve jačeg razvoja britanske flote, koja je uvijek nastojala biti snažnija od bilo koje dvije druge mornarice zajedno. Sve veći broj njemačkih kolonija također je smetao Veliku Britaniju i druge „tradicionalne“ kolonijalne sile, a posljedica je bio I. svjetski rat, u kojem Njemačka nije mogla pobijediti na moru, premda je Tirpitz stalno nagovarao cara da dozvoli isplovljavanje u odlučnu bitku, kao i jedinstvenu organizaciju flote pod njegovim zapovjedništvom. Kad je Kaiser to odbio, Tirpitz je 15. ožujka 1916. godine podnio ostavku.

Poslije bitke kod Jyllanda, u kojoj su Britanci pretrpjeli veće gubitke, ali su se Nijemci ipak morali povući, njemačka flota ostala je do kraja rata ležati na sidru. Tirpitz je u mirovini prešao u politiku, u okviru nacionalističke stranke desnog krila Vaterlandspartei, bio je i zastupnik u parlamentu (Reichstagu), ali nije obavljao neke značajne funkcije. Napustio je politički život 1928. godine i umro 6. ožujka 1930. godine u Ebenhausenu kod Münchena.

 | Autor : Despot Infinitus Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/bojni-brod-tirpitz/

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2022.

DRUGI SVJETSKI RAT Napad na Kretu 1941. godine IZ NOVOG BROJA Zaljev Ormoc - studeni i prosinac 1944. IZ NOVOG BROJA I. SS oklopni zbor u bitki za Harkov 1943.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.