IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Car Justinijan I. postao carem

Wikimedia Commons
18.08.2020.
u 07:59

Kao veliki podupiratelj umjetnosti, za vrijeme njegove vladavine Carigrad je bez konkurencije postao najveći i najmoćniji sredozemni grad.

Početkom 6. stoljeća, dok je zapadni dio Rimskoga Carstva tonuo u sve dublju krizu, na istoku su se nazirali znaci obnove. U doba Justinijana I. prvi put nakon propasti Carstva na zapadu činilo se da bi se ono moglo obnoviti u svome starom sjaju. U kolovozu 527. godine Justinijan je postao bizantskim carem i dolaskom na vlast pokrenuo je niz ratova u kojima je uspješnim osvajanjima uspio obnoviti veliki dio nekadašnjega Rimskog Carstva. Nastojao je uspostaviti vjersko jedinstvo u Rimskome Carstvu i oštro se suprotstavljao heretičarima. Jedan je od rijetkih koji su preboljeli bubonsku kugu koja je za vrijeme njegova života harala Carstvom. Kao veliki podupiratelj umjetnosti, za vrijeme njegove vladavine Carigrad je bez konkurencije postao najveći i najmoćniji sredozemni grad. Izvršio je kodifikaciju rimskoga prava, čime su sustavno sređeni i zakonski osnaženi rimski pravni izvori. Umro je u Carigradu 565. godine, nakon čega Carstvo preuzima njegov nasljednik Justin II.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u kolovozu 2019.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije