IZ NOVOG BROJA

Časnički bodež Hrvatske ratne mornarice (M.1998)

Tomislav Aralica
26.10.2020.
u 08:00

Po izvornom projektu Bože Kokana izrađivani su prvih godina samo bodeži za HRZ, i to od 1998. do 2002., ritmom od oko 17 komada godišnje. Za HRM i KOV počeli su ih proizvoditi tek od 2002. ili 2003.

Ideja o počasnome bodežu Hrvatske vojske nastala je potkraj Domovinskoga rata (1991. 1995.). Prvi proizvedeni svečani bodež HV-a (Hrvatske vojske) izrađen je 1996. godine prema projektu jednoga kipara čije ime nisam uspio saznati, a proizvelo ga je trgovačko društvo IKOM d. o. o. (Industrija i kovnica obojenih metala, ranije Industrijska kovnica Orešković Marko) iz Zagreba, i to u njihovu starom pogonu na Črnomercu.

Bio je namijenjen prvoj generaciji školovanih pilota, novih časnika HRZ-a (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo), koji su se školovali od 1992. do 1996. godine, kao dar na svečanosti njihova unapređenja u čin poručnika i završetka školovanja. Svečanost je održana u Zagrebu, na Sveticama, 1996. godine, a bodeže im je uručio predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Ubuduće, sve do danas, svakoj novoj generaciji diplomiranih pilota na sličnim svečanostima uručuju se svečani bodeži HRZ-a.

Ovaj bodež prepoznatljiv je po velikoj kockastoj metalnoj glavici drške, križnici u obliku pilotskoga znaka HRZ-a i koricama polukružnoga presjeka presvučenima svijetloplavom kožom. Svake godine proizvedeno je oko 17 takvih bodeža. Međutim, taj prvi tip hrvatskoga svečanog zrakoplovnog bodeža, nazovimo ga M.1996, dodjeljivan je svega dvije godine 1. i 2. generaciji kadeta HRZ-a. Bio je glomazan, težak i neuravnotežen pa je bilo određenih kritika na njegov izgled, tako da je služba za nabavu MORH-a (Ministarstvo obrane Republike Hrvatske) pokrenula postupak projektiranja i izrade novoga tipa hrvatskoga svečanog bodeža.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2020. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije