Naslovnica

Četiri desetljeća iranske Islamske revolucije

Islamska revolucija 1979. jedna je od središnjih političko sigurnosnih prekretnica 20. stoljeća. To je prva revolucija modernog doba koja je potpuno promijenila dotadašnji politički sustav i izgradila novi, prema vjerskim načelima.
06. ožujka 2019. u 07:40 0 komentara 354 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Prvih jedanaest dana veljače razdoblje je obilježavanja 40. obljetnice Islamske revolucije, jedne od najupečatljivijih i najdalekosežnijih revolucija 20. stoljeća, kojom je 1979. stvorena Islamska Republika Iran.

IZ NOVOG BROJA Zašto (ne)točno analiziramo i prognoziramo političko-sigurnosne procese?

Islamska revolucija naziv je za skup događaja u Iranu u razdoblju 1977- 1979. kojom je zbačena monarhija i uspostavljena Islamska Republika. Tim je činom bila završena 2.500 godina duga i kontinuirana povijest iranske monarhije. No, ti elementi dva i pol tisućljeća dugog nasljeđa iranske civilizacije u političkom i pet tisućljeća u kulturnom smislu utkani su u novi poredak.

Islamskom je revolucijom stvorena, kako je to razloženo u izvrsnoj studiji Politički sustav Islamske Republike Iran (2017), po ustavnom uređenju jedinstvena država u svijetu sa paralelnim teokratskim i republikanskim sustavom vlasti, sa složenim koncilijarnim nadzorom, paradržavnim i paravojnim organizacijama, snažnim socijalnim populizmom nadahnutim šiitskom verzijom islama te, u političkoj kulturi, institucionaliziranim statusom mučenika (šahid) i štovanjem mučeništva (šahadat), tzv. „kulturom ratne fronte“.

Događaji kojima se obilježava početak Islamske revolucije počinju svake godine 1. veljače, na dan kad se ajatolah Ruholah (ar. Duh Božji) Musavi Homeini vratio iz egzila u Francuskoj i postao vrhovni vođa Islamske Republike, a završavaju 11. veljače, na dan pada iranske sekularne vlade. Revolucija je, pak, završila 1. travnja 1979. kada je nakon apsolutne referendumske potvrde (99%, prema Elections in Asia: A Data Handbook, 2001) proglašena Islamska Republika.

Islamska revolucija 1979. jedna je od središnjih političko-sigurnosnih prekretnica 20. stoljeća. To je prva revolucija modernog doba koja je potpuno promijenila dotadašnji politički sustav i izgradila novi, prema vjerskim načelima. Bio je to neočekivani događaj u hladnoratovski podijeljenom svijetu. Bio je to snažan udarac za kompleksne bliskoistočne procese, ali i šire za međunarodni poredak.

Islamska je revolucija radikalno promijenila karakter iranskog društva i političkog sustava. Za supersile možda je to bio i šokantan događaj.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2019.     

IZ NOVOG BROJA (Ne)sigurnost jugoistoka Europe kao prioritet EU? IZ NOVOG BROJA Četiri desetljeća sporazuma iz Camp Davida IZ NOVOG BROJA Makedonija na povijesnoj prekretnici
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.