Naslovnica

(Ne)sigurnost jugoistoka Europe kao prioritet EU?

U slučaju nedostatnoga američkog i europskog strateškog djelovanja i zanemarivanja jugoistoka Europe ili zapadnoga Balkana, eskalacija potencijalnih kriznih žarišta u sukobe je izvjesna, ali i generiranje novih točaka sukoba.
11. siječnja 2019. u 10:05 1 komentara 136 prikaza
Foto: State Department

Prigodom usvajanja izvješća o europskoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici u Europskome parlamentu 11. prosinca 2018., Federica Mogherini, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku, kazala je eurozastupnicima
kako je integracija zapadnoga Balkana jedan od glavnih prioriteta europske vanjske politike. 

IZ NOVOG BROJA Četiri desetljeća sporazuma iz Camp Davida

Kao ključni prioriteti za rješavanje na putu eurointegriranja istaknuti su srpsko-kosovski odnosi te Makedonija i Albanija. Zajedno s terorizmom, radikalizmom, ilegalnim migracijama, propagandom, dezinformacijskim kampanjama, ruskim pokušajima kibernetičkih napada i hibridnim prijetnjama, područje zapadnoga Balkana u središtu je europskih političko-sigurnosnih izazova. Jesenske srpsko-kosovske granične napetosti i ideje o „zamjeni teritorija“, izbori i njihovi rezultati u fragilnoj Bosni i Hercegovini, napetosti i socijalno-
političke podjele u Makedoniji glede konzultativnoga referenduma koji je u rujnu 2018. godine održan kao test podrške grčko-makedonskomu sporazumu o imenu Makedonije, sve sigurnija opetovana migrantska kretanja balkanskom rutom prema, po tom pitanju, podijeljenomu, nedefiniranomu i ranjivomu EU-u, tek su dio iz niza „rizičnih“ čimbenika koji područje zapadnoga Balkana opetovano postavljaju u središte pozornosti europske politike. U strategiji Europske unije o proširenju na područje jugoistoka Europe („EU-Western Balkans Strategy: a credible enlargement perspective“), koju je Europska komisija usvojila u veljači 2018. godine, kao ciljani termin ulaska država jugoistočne Europe u EU određena je 2025. godina. To je godina kada je predviđen završetak procesa potpore regiji zapadnoga Balkana članstvu u EU-u, čemu je Europa posvećena desetljećima: od sastanka Europskoga vijeća u Thessaloniki 2003. godine.

Radi li se o redefiniranju strateških prioriteta EUa? Ili je pak riječ o odlučnoj europskoj akciji, akciji  globalnoga strateškog igrača, upravo kako je definirano u Globalnoj strategiji vanjske politike i sigurnosti EU-a („A Global Strategy for the European Union’s Foreign And Security Policy“) pod naslovom Zajednička vizija, zajednička akcija, jača Europa („Shared Vision, Common Action: A Stronger Europe“), usvojenoj u lipnju 2016. godine. Naime, u raspravi s europarlamentarcima, izvjestitelj izvješća o europskoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, predsjednik Odbora za vanjskopolitičke poslove Europskoga parlamenta, njemački političar David McCallister istaknuo je da je „došlo vrijeme da Unija uzme sudbinu u svoje ruke i prigrli svoju ulogu kao jednakopravna, suverena, politička i gospodarska sila u međunarodnim odnosima koja će pomoći rješavati sukobe diljem svijeta i oblikovati globalno upravljanje“.

Upravo je to jedan od središnjih elemenata Globalne strategije EU-a, u kojoj se ističe da je niz sigurnosnih izazova ne samo svrhu, nego i opstojnost EU-a doveo u pitanje, zbog čega je neophodna jedinstvena vizija i akcija EU-a spram nestabilnoga i nesigurnoga okruženja, te se stoga od EU-a očekuje uloga globalnoga ostvaritelja i isporučitelja sigurnosti. Suočen s nizom sigurnosnih izazova, EU je kroz Globalnu strategiju iskazao odlučnu orijentaciju u prizmi redefiniranoga strateškog pristupa međunarodnoj sigurnosti. EU je odlučan biti strateški akter.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 9. siječnja 2019.   

IZ NOVOG BROJA Makedonija na povijesnoj prekretnici IZ NOVOG BROJA Kultura sjećanja kao determinanta međunarodnih odnosa: hrvatsko-izraelski odnosi UVODNIK NOVOG BROJA Ratna policijska postrojba Ston, tko je za nju čuo?
 
  • MickieDavis:

    Google sada plaća $ 17000 do $ 22000 mjesečno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam $ 20544 u mom prvom mjesecu od ovog posla. ---->>>> www.WebJob33.Com