Naslovnica

Danas izdajica, sutra heroj

„Skriveni život“ holivudskoga vizionara Terrencea Malicka dugačak je i spor, ali vizualno predivan prikaz života Franza Jägerstättera, Austrijanca koji se usudio suprotstaviti nacističkomu režimu.
22. veljače 2021. u 07:33 0 komentara 709 prikaza
Foto: Fox Searchlight

Što čini ratnoga heroja? Hrabrost i požrtvovnost neke su uobičajene odlike koje imamo običaj vidjeti kod junaka u ratnim filmovima, ali ponekad se ta paradigma izvrne i postavi izdajice kao junake u filmovima koji prikazuju civilnu stranu rata, tj. one koji ne žele i ne mogu ubijati, bez obzira na to tko je s druge strane nišana.

IZ NOVOG BROJA Pravda za mrtve, utjeha za žive

Govorimo o prigovoru savjesti, pravu koje bi trebalo omogućiti pojedincu da ne služi vojnu službu ako se to kosi s njegovim vjerskim, moralnim ili sličnim razlozima. Primjera kroz povijest je mnogo, od Sofoklove Antigone još u antičkome dobu do Muhammada Alija kojemu je prijetio zatvor u SAD-u jer je odbio služiti u Vijetnamskome ratu. Drugi svjetski rat, s vrlo polariziranim stranama „dobra protiv zla“, natjerao je mnoge da odbiju sudjelovati u njemu, a jedan od poznatijih je Desmond Doss, američki bolničar koji je sudjelovao u ratu na Pacifiku bez oružja. Već smo imali osvrt na film Mela Gibsona „Greben spašenih“ o njegovu životu (VP, srpanj 2018.), a jedan drugi, manje poznati redatelj, odlučio je tri godine kasnije prikazati isto samo s druge strane.

Film „Skriveni život“ istinita je priča o Austrijancu Franzu Jägerstätteru koji je odbio položiti zakletvu Hitleru nakon što je dobio poziv da služi u nacističkoj vojsci. Služeći se pismima koja je Jägerstätter slao svojoj supruzi Fani iz zatvora, redatelj Terrence Malick snimio je prekrasan film koji propitkuje važnost pojedinca da ustane protiv sustava u najgorem trenutku i vojni ustroj koji ne dopušta individualnost i istupanje pojedinca, pogotovo u fašističkim režimima.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2021. 

IZ NOVOG BROJA Sirova snaga staroga mita IZ NOVOG BROJA Prkos, upornost i spas IZ NOVOG BROJA Zakašnjela pravda
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.